În anonimat

in Lecturi la lumina ceaiului

Un lucru sau o acţiune au valoare doar în măsura în care sînt cunoscute de ceilalţi oameni. Un diamant are valoare doar în clipa în care este descoperit. Dar, destul cu cugetările pseudo-filozofice. Direct la subiect. Încercăm să scoatem la lumină acţiuni sau oameni mai puţin cunoscuţi pentru a fi exemple, pentru a ne încărca pozitiv în această lume mediatică plină de ştiri şi fapte negative: jafuri, accidente, crime, nelegiuiri, şi cîte şi mai cîte, de ţi se face, cîteodată, părul măciucă în cap.
Astăzi, ne vom opri la ultima acţiune a unei doamne, cum rar mai poţi întîlni în viaţă sau poate nici nu ai prilejul să întîlneşti. Se numeşte Valeria Răcilă Groningen şi este multiplă campioană olimpică şi mondială la canotaj. Este căsătorită cu Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank. S-au cunoscut la Jocurile Olimpice, unde el era reprezentantul Olandei la canotaj. Au doi copii minunaţi, înalţi ca brazii, cu calităţi deosebite ca şi părinţii lor. Săptămîna trecută am fost invitat la Clubul „Cortina“, din Corbeanca, alături de alţi sportivii şi antrenori cunoscuţi. O paranteză: nu ne vom feri să pomenim în acest material numele sau organizaţiile care au contribuit la realizarea acestui proiect, care pot fi socotite drept sponsorizări, deoarece avem o lege a sponsorizărilor care, de mulţi ani, aşteaptă să fie modificată, ea fiind, astăzi, socotită ca o lege împotriva sponsorizărilor, adevărată frînă în activitatea şi dezvoltarea culturii şi a sportului.
Nu am primit această invitaţie pentru prima oară. Este a 15-a ediţie cînd au fost invitate vechi glorii ale sportului românesc – campioni şi antrenori – urmare a unui proiect iniţiat de Valeria Răcilă şi adoptat de Fundaţia Olimpică Română. S-a adresat oamenilor care, prin faptele lor, au scris istoria sportului românesc şi care, astăzi, cei mai mulţi au fost uitaţi. Valeria a reuşit să obţină o sponsorizare de la Mega Image, astfel că fiecare participant a plecat de la această întîlnire cu o sacoşă plină de alimente şi delicatese, încît cei mai în vîrstă (au fost şi participanţi de 85 – 90 ani) nu au putut singuri să o ducă. A fost o întîlnire de suflet în care s-au depănat amintiri, glorii trăite, însoţite uneori şi de cîte o pîrdalnică lacrimă ascunsă grabnic de povestitor. Deseori am fost treziţi din lumea amintirilor de atenţia cu care am fost tot timpul trataţi de Valeria alături de reprezentantele COSR (Comitetul Olimpic şi Sportiv Român) medaliatele olimpice Laura Badea, Violeta Beclea, Ionela Tîrlea şi de Vivien Vasile, „fac totum“ la fundaţia unde Andreea Răducanu este preşedinte, iar Valeria Răcilă, printre multe alte titluri, este vicepreşedinte. Dintre campionii olimpici prezenţi i-am mai reţinut pe Doina Ignat şi Leon Rotman. Prima, socotită printre cele mai bune canotoare ale lumii, iar al doilea povesteşte şi astăzi cu năduf că a ajuns canotor din cauza unei decizii incorecte a arbitrilor de la lupte, unde a fost un junior foarte talentat.
Surpriza acestei întîlnirii a fost însă împărţirea pentru prima oară a unor premii în bani venite din partea COSR. Noua conducere a acestui for sportiv, mult mai competentă, după părerea noastră, în ale sportului, nu a fost solicitată să facă aceste premieri de recunoaştere a meritelor celor care au adus faimă sportului românesc. Din proprie iniţiativă, cînd au aflat de acţiunea Valeriei şi a Fundaţiei Olimpice Române, au hotărît să ofere aceste premii, ceea ce dovedeşte mult mai multă înţelegere şi dragoste pentru fenomenul sportiv.

SILVIU DUMITRESCU
P.S. Ar fi nedrept dacă în acest material nu am pomeni şi de Ivana Iancu, care nu a făcut sport, dar îl iubeşte mult şi are calitatea de a fi… cea mai bună prietenă a Valeriei şi deci… o ajută mult!

COMENTARII DE LA CITITORI