In Memoriam Alexandru Lăpuşan

in Lecturi la lumina ceaiului

Am aflat cu durere vestea dispariţiei neaşteptate a lui Alexandru Lăpuşan, considerat ca fiind unul dintre cei mai tineri şi mai valoroşi miniştri ai primelor guverne de după revoluţie, şi anume al Guvernului Văcăroiu.
Născut în anul 1955, a absolvit Institutul Politehnic din Iaşi, Facultatea de Mecanica Maşinilor Agricole în 1980, şi a obţinut titlul de Doctor în Ştiinţe, la ASE Bucureşti, în anul 2001. În 1990, a fost preşedintele C.P.U.N. Dej, judeţul Cluj, iar în anul 1991, primar al oraşului Dej. Începînd din anul1993, a fost secretar general al P.D.S.R. şi apoi vicepreşedinte, pînă în anul 1997. De asemenea, în perioada 1992-1996, a fost Secretar de Stat, apoi ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, precum şi membru asociat al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvilce. În anii 1990-1992, 1996-2000 şi 2000-2004, Alexandru Lăpuşan a fost deputat în Parlamentul României.
Din 1998, pînă în 2004, cînd a avut funcţia de Chestor al Camerei Deputaţilor, am colaborat adesea în activitatea parlamentară. De aceea pot vorbi despre colegul Alexandru Lăpuşan, despre probitatea sa, despre înţelegerea pe care o avea atît pentru colegii din partidul din care facea parte, cît şi faţă de ceilalţi, de care se simţea aproape. Ca „ardelean de adopţie“ colabora cu colegii din Partidul România Mare, cu care avea relaţii normale între reprezentanţii unor partide româneşti pentru care, pe atunci, interesul naţional era la mare preţ.
Activitatea sa politică s-a estompat în favoarea activităţii profesionale, deoarece, în 2004, şi-a dat demisia din PSD, probabil pentru a nu fi obligat să facă anumite compromisuri.
În ultimii ani, a fost numit director al Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (I.C.A.D.R.). În această funcţie, se străduia să repună la locul de cinste pe care îl merita această instituţie cu tradiţie, înfiinţată în anul 1927, dar supusă multor presiuni, şi cu resurse limitate .
Alexandru Lăpuşan a fost un om blînd şi drept, un tată şi soţ iubitor, un coleg respectat, un politician şi tehnocrat valoros, un român care a fost decorat pe drept cu Medalia Naţională – Serviciul Credincios 2003.
Familiei greu încercate îi transmitem cele mai sincere condoleanţe şi regretul pentru dispariţia, atît de neaşteptată, a lui Alexandru Lăpuşan.
Dumnezeu să-l odihnească şi să-l primească în rîndul celor drepţi.

Conf. univ. dr. MIHAELA IONESCU, fost deputat P.R.M.

COMENTARII DE LA CITITORI