Încă o mare pierdere: actorul Matei Alexandru

in Lecturi la lumina ceaiului

Ne-a părăsit, pe neaşteptate, la vîrsta de aproape 87 de ani, marele actor Matei Alexandru, bun colaborator al decanului de vîrstă al scenei româneşti, maestrul Radu Beligan. Cunoscut publicului îndeobşte ca actor la Teatrul Naţional ,,I.L. Caragiale”, în ultima parte a vieţii, el a semnat regia unor spectacole de teatru pentru televiziune.

Actorul Matei Alexandru s-a născut în localitatea Goioasa, jud. Bacău, la 25 decembrie 1927. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, secţia Actorie, în anul 1951. Pentru munca şi talentul său, a primit numeroase premii şi distincţii: ,,Menţiune”, pentru realizarea rolului Adam, din piesa „Preludiu“, cu prilejul Decadei dramaturgiei originale (1956); Premiul I pentru interpretare, la Concursul Tinerilor Artişti din teatrele dramatice (1957); Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a, pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice (1967); Premiul de creaţie, pentru rolul din piesa „Căruţa cu paiaţe“, de Mircea Ştefănescu (1978); Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer (2004).

Îndrăgitul actor a interpretat numeroase roluri în filme, alături de Toma Caragiu şi de alţi reprezentanţi de prim-rang ai cinematografiei româneşti. A fost prezent pe scena Teatrului Naţional pînă în 2013, cînd a împlinit venerabila vîrstă de 86 de ani. De-a lungul îndelungatei sale cariere artistice, a jucat roluri memorabile în piese de Moličre, Eugene O’Neill, Jaroslav Hašek, Carlo Goldoni, Anton Cehov, I. L. Caragiale, Mihail Sebastian ş.a.

În calitate de iubitor al teatrului şi al filmului, am urmărit cu încîntare evoluţia îndrăgitului actor, în zecile de roluri în care a apărut pe scenă şi pe marele ecran. Pentru mine, Matei Alexandru va rămîne, întotdeauna, una dintre valorile perene ale artei actoriceşti, figura sa luminoasă strălucind puternic în constelaţia marilor talente ale ţării noastre.

Fie ca amintirea lui să rămînă veşnic vie în conştiinţa Neamului Românesc. Dumnezeu să-l ierte.

ANTON VOICU

COMENTARII DE LA CITITORI