Încălzirea globală – SUMMIT COP21

in Lecturi la lumina ceaiului

Cei mai puternici şi influenţi oameni ai Planetei iau parte, începînd de luni, 30 noiembrie, la Summitul climatic de la Paris. Nu numai şefii de state şi de guverne ale celor mai industrializate ţări sînt prezenţi în Capitala Franţei, ci şi marii oameni de afaceri ai Planetei, ale căror averi cumulează sute de miliarde de dolari. SUA şi alte 18 state puternic industrializate se vor angaja să majoreze cheltuielile în cercetare pentru energii nepoluante pînă la 20 de miliarde de dolari, pentru o perioadă de 5 ani. Este vorba de ţări precum Marea Britanie, Canada, China, Brazilia, India sau Africa de Sud, care sînt atît mari producători de energie pe bază de combustibili fosili, cît şi de energie verde. În paralel, cei mai mari oameni de afaceri din lume îşi vor intensifica şi ei eforturile şi investiţiile în energii nepoluante. Bill Gates, George Sörös, Mark Zuckerberg, Meg Whitman (Hewlett-Packard), Hasso Plattner (SAP AG), Ratan Tata (TATA Motors), Jack Ma (Alibaba Group) sînt cîţiva dintre cei care vor investi mai mult pentru ca proiectele de energii verzi să treacă de la stadiul de planşetă la produs de piaţă. Bill Gates este aşteptat să anunţe, la Paris, crearea unui fond de investiţii de mai multe miliarde de dolari, bani destinaţi cercetării pentru energie verde. Ştirea a fost preluată de pe un site specializat în probleme climatice, iar reprezentanţii fundaţiei Bill şi Melinda Gates nu au negat informaţia. Summitul de la Paris pregăteşte măsurile pe termen lung în materie de protecţie a mediului şi energii verzi, avînd în vedere impactul pe care omenirea îl are asupra schimbărilor climatice. Actualul plan de acţiune în privinţa emisiilor de gaz cu efect de seră expiră în 2020 şi este aşteptat ca la Paris să se discute proiecţii pentru următoarea perioadă.

Ziarul britanic „The Guardian“ afirmă că, dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor urma acelaşi trend, Planeta va trece de un prag ireversibil. Este nevoie de doar 2 grade Celsius în plus faţă de epoca preindustrială şi clima Pămîntului va depăşi acest prag. Potrivit unor prognoze plecînd de la nivelele actuale de emisii, este posibil ca temperatura pe glob să se ridice chiar şi cu 5 grade Celsius. Nu pare mult, dar, amintesc oamenii de ştiinţă, diferenţa de temperatură globală între epoca actuală şi ultima Eră Glaciară este de 5 grade Celsius.

Proteste de stradă

Parisul este gazda liderilor de stat şi de guvern din 150 de ţări din lume, care participă la Summitul COP21. Nu este de mirare că măsurile de securitate sînt la nivel maxim, mai ales în contextul recentelor atacuri teroriste. Cu toate acestea, tema schimbărilor climatice este foarte sensibilă pentru public, aşa că nu au lipsit protestele de stradă, în ciuda interdicţiilor dictate de autorităţi. Protestele, paşnice la început, nu au întîrziat să ia o turnură violentă, transformîndu-se în confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine. S-a vorbit despre deturnarea protestelor de către grupuri mici de tineri mascaţi, care au declanşat confruntarea cu Poliţia.

Au fost şi proteste paşnice, de fapt proteste fără protestatari. Luînd act de interdicţia de a organiza adunări publice, parizienii au lăsat în stradă mii de perechi de încălţăminte, simbolizînd prezenţa oamenilor la proteste.

Moment de reculegere

Preşedintele Klaus Iohannis participă şi el la Conferinţa Părţilor (COP21) la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, a anunţat Administraţia Prezidenţială. La deschiderea Conferinţei Părţilor (COP21) la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice vor lua parte şefi de stat şi guvern din peste 145 de ţări, precizează sursa citată. Miza principală a conferinţei, care se va desfăşura la Paris, în perioada 30 noiembrie – 11 decembrie, o reprezintă adoptarea unui nou acord internaţional în domeniul schimbărilor climatice, care să fie obligatoriu din punct de vedere juridic şi aplicabil tuturor statelor începînd cu

1 ianuarie 2021. Noul acord internaţional în domeniul schimbărilor climatice ar urma să încorporeze un set de reguli ambiţioase şi obligatorii privind reduceri cuantificabile ale emisiilor de gaze cu efect de seră şi să fie în linie cu ultimele descoperiri ştiinţifice şi tehnologice, potrivit Preşedinţiei. Înainte de începerea conferinţei, Klaus Iohannis, dar şi alţi şefi de state şi de guverne, au depus flori şi s-au recules la locul atacurilor teroriste de la Paris.

COMENTARII DE LA CITITORI