Începerea urmării penale împotriva lui Gabriel Oprea (1)

in Război corupției

Procurorii DNA cer aviz pentru începerea urmării penale împotriva lui Gabriel Oprea. Acuzaţia: ucidere din culpă în cazul poliţistului Bogdan Gigina, care şi-a pierdut viaţa într-un accident petrecut cînd făcea parte din coloana oficială a fostului vicepremier.
„Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de Interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care aceasta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, el era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă”, acuză DNA. Potrivit procurorilor DNA, din probele administrate pînă în acest moment, în dosarul morţii lui Bogdan Gigină, „au reieşit indicii rezonabile cu privire la săvîrşirea unei noi infracţiuni faţă de cele pentru care se efectua deja urmărirea penală”. Astfel, în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, a transmis procurorului general al Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Oprea Gabriel, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi Ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvîrşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în perioada în care a deţinut funcţia ministerială. Cercetat pentru abuz în serviciu, Gabriel Oprea este deja cercetat în acet caz pentru două infracţiuni: abuz în serviciu constînd în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere şi abuz în serviciu constînd în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a beneficiat, în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliţiei rutiere. Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie referitoare la efectuarea urmăririi penale faţă de Oprea are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există noi aspecte, potrivit probatoriului din anchetă.

Cum explică DNA cronologia faptelor
Procurorii arată că în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19, agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul. „La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) şi un echipaj format dintr-un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa, situată în cartierul Cotroceni”, arată DNA.

Ce a dispus Gabriel Oprea
Din probele administrate în cauză ar rezulta indicii rezonabile că, „încălcînd dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor”, ministrul de Interne Oprea Gabriel ar fi dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atît dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cît şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere. Lucrătorii respectivi funcţionau în cadrul compartimentului special din cadrul Brigăzii Rutiere a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti care asigură însoţirea coloanelor oficiale. Au fost desemnaţi lucrători care aveau atribuţii exclusive de însoţire a ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a 3 poliţişti pentru fiecare post (două schimburi şi o rezervă). „Lucrătorii erau permanent la dispoziţia ministrului, aşteptînd-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinaţiei”, arată anchetatorii.

Cinci deplasări zilnice (1)
„Din analiza documentelor care atestă componenţa zilnică a misiunilor de însoţire şi deplasările efectuate, rezultă că ministrul Oprea Gabriel realiza în medie aproximativ cinci deplasări zilnice, pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere. Numărul total al acestor misiuni este de aproximativ trei ori mai mare decît cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decît cel corespunzător primului-ministru, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale. Fiecare deplasare presupunea redirecţionarea şi a unui număr semnificativ de agenţi de poliţie de la posturile unde îşi desfăşoară în mod obişnuit activitatea către traseele pe care se deplasează demnitarul, cu consecinţa perturbării modului în care se realizează activitatea de supraveghere, îndrumare şi control al traficului. „De exemplu, în seara de 20 octombrie 2015, cînd s-a produs accidentul, dispozitivul a fost format din 27 de poliţişti aflaţi în intersecţiile de pe traseu”, arată procurorii.
(va urma)
Ionel Stoica

COMENTARII DE LA CITITORI