Începutul „istoriei“ anului 2010 – oglindită pe micul ecran (5)

in Polemici, controverse

DIALOG CU GÎNDUL MEU (5)
Cu pletele pe spate, bluza decoltată, fusta-nflorată, cînta de zor pe o manea, împreună cu grupul de romi, mergînd pe stradă o întreagă ceată:
„Hai, Băsescu la putere,
Scapă ţara de lichele.
Întreaga lume să vină la vot,
Băsescu să cîştige tot!
Uiu… iu… uiu… iu…
Procentul fie cît mai mare,
să-i pună la respect pe mafioţi…
Uiu… o iu… o uiu… iu…
Cu imnul aceasta intonat, alegerile le-a cîştigat.
La alegerile prezidenţiale, fiind întrebat ce model ar urma, Băsescu a răspuns: pe soţia mea; pe Mircea Geoană şi pe Patriarhul Daniel.
Fără comentarii.
Pe domeniul de vînătoare de la Balc, bietelor animale, fără apărare, le-au venit de hac miliardarii din străinătate care apar, anual, pe domeniul lui Ţiriac. „Cel împuşcat“ nici acum n-a fost iertat că a omorît cîţiva mistreţi.
Doamna deputat A., căzînd în vid, a zis, de la înalta tribună: „Dacă vor fi aprobate aceste bugeturi…“ Din păcate, discursul n-a avut… succesuri.
Aprobarea noului buget „merge“ în ritm de melc. Parlamentarii se plictisesc. Citesc, privesc la televizor sau discută în „bisericuţe“. Cască înţelept. Doamne, Doamne, cîte unul mai şi doarme. Secundele pline de erori bat, duşmănoase, la uşa noastră.
Omar Hayssam, scos de la „naftalină“, mirosind urît, trebuie aerisit.
„Dar (l-)au scos cinci degete apucătoare/ cu amprente de şerpi,/ încolăciţi sub un soare/ înverzit de ierbi.“
(Nichita Stănescu, „Mîna cu cinci degete“)
* * *
Într-un Supermarket, preşedintele ţării – pentru a demonstra că e gospodar – cu televiziunea după domnia sa, trăgea, de zor, un cărucior, plin cu produse din import.
Întrebat dacă a ales produse româneşti şi dacă i se pare că preţurile au crescut, a răspuns: din păcate, produsele sînt din străinătate, iar preţurile au crescut „doar un pic“ (pentru bugetul său).
„O, iata-i înfăţişîndu-se-n
oglinzile noastre
o data cu noi, acum,
cînd brusc fiecare secundă-şi iluminează
polul istoric,
chipul rămas imprimat
în albia pietroasă a ţării
cea născătoare de viitor“.
(Nichita Stănescu; „Menire“)
Pol, născător de viitor. Pentru cine?
* * *
Împotriva adversarilor politici, Mircea Geoană spunea că la alegerile prezidenţiale s-au folosit „atacuri energetice“; acestea veneau dinspre Palat, împotriva domniei sale folosindu-se, cică, forţe paranormale.
* * *
„Fără flacără, nu iese fum“.
Toate posturile TV „aprind“ flacăra violetă şi, ca să nu se „ardă“, sus-puşii poartă cravate, cămăşi etc. discret, de culoare violet, în anturajul lor aflîndu-se paranormalul Aliodor Manolea, care, la confruntările prezidenţiale stă la doi paşi de „măria sa“. Dar, Aliodor „nu e vrăjitor“.
* * *
Invitat la un post TV, domnul din Scaunul cel mai Înalt, a părut mic de stat cînd, abordînd probleme financiare, a recunoscut că-l depăşeşte matematica fiicei sale din clasa a şaptea. Nu-i de mirare că a calculat greşit promisiunile electorale.
(va urma)
LILIANA TETELEA

COMENTARII DE LA CITITORI