A încetat din viaţă şi marele om de turism Iulian Vintilă, fost director general la Athénée Palace

in Lecturi la lumina ceaiului

Aflu din presă, cu o oarecare întîrziere, că s-a stins şi Iulian Vintilă – unul dintre cei mai străluciţi slujitori ai turismului românesc. M-a legat de el o prietenie veche, încă din 1973. Viaţa l-a încercat şi l-a lovit în fel şi chip – i-au murit şi soţia, şi ambele fiice, dar el a rămas drept, ca un brad în furtună, cu fruntea sus.

A plecat din Vîlcea natală, pe cînd era copil, şi a servit ca băiat de prăvălie în faimosul magazin de coloniale ,,Dragomir Niculescu”, de pe Calea Victoriei – acolo îi vindea salam de Sibiu Elenei Lupescu. Apoi, îl servea şi pe Mihail Sadoveanu. A urcat, pe rînd, toate treptele afirmării, ajungînd să servească la masă regi şi împăraţi. Ca om, era fermecător şi avea mult umor. Mă leagă amintiri de neuitat de acest oltean isteţ.

A încetat din viaţă în 26 iulie, la vîrsta de 87 de ani. Tare sînt curios la cine se află Arhiva Foto a acestui om, care a traversat o epocă şi a cunoscut atîtea personaje ilustre. Regret, sincer, trecerea la cele veşnice a lui Iulian Vintilă (Nea Bebe, pentru intimi). Dumnezeu să-l ierte.

CORNELIU VADIM TUDOR

6 august 2014

COMENTARII DE LA CITITORI