Inelul cu rubin al împărătesei Sissi a Austriei (2)

in Lecturi la lumina ceaiului

„Inelul se află într-o cutie de valori“
Povestea inelului cu rubin a fost confirmată de către Mihai Feneşan, directorul liceului din Mehadia, stră-strănepotul ciobanului care a salvat-o pe împărăteasă. Acesta a fost, însă, destul de reţinut în privinţa detaliilor, de teamă că o astfel de „comoară“ ar putea să le dea idei unora şi să-i pună familia în pericol. „Da, e reală povestea. Însă astea sînt lucruri care nu se prea amintesc. I-am spus şi tatălui meu (Iancu Feneşan, cel care a făcut publică povestea – n.r.) să se liniştească şi să nu mai povestească atîtea. Niciodată nu poţi să ştii ce se poate întîmpla. Inelul există şi se află într-o cutie de valori la o bancă, tocmai pentru a fi în siguranţă. Atît el, cît şi noi“, a continuat Mihai Feneşan, care confirmă că bijuteria are o mare valoare, doar prin faptul că i-a aparţinut împărătesei Austriei. Sissi a ajuns la Herculane la recomandarea medicilor de la Curte, care i-au prescris staţiunea din cauza reumatismului de care suferea. I-a plăcut atît de mult zona, încît a revenit. Vila în care a locuit împărăteasa a fost pregătită în cel mai mic amănunt, ca să-i facă şederea plăcută. A fost mobilată în stil baroc, iar una dintre cele mai impresionante piese era masa încrustată cu sidef roşu, făcut din scoici, extrem de rar. Scaunele aveau inserţii de lemn din esenţe de ulm şi trandafir, şi toate erau unicat. Sissi a folosit această reşedinţă de 5 ori, cel mai lung sejur fiind în 1887, cînd a petrecut 6 săptămîni pe malurile Cernei. Din păcate, vila cochetă în care a locuit împărăteasa este, astăzi, aproape o ruină, ca mai toate clădirile din staţiune. (…) Istoricul Mircea Rusnac, din Caraş, consideră că împărăteasa ar trebui să devină o emblemă a turismului din această parte a ţării.
Îndrăgostită de Banat
„Sissi a fost printre cele mai importante personalităţi europene îndrăgostite de Banat. Locul de frunte i se cuvine, fără doar şi poate, împărătesei Elisabeta a Austriei, mai bine-cunoscută sub numele de Sissi. Soţia lui Franz Josef a fost fascinată de frumuseţea şi de măreţia Băilor Herculane, pe care le-a vizitat în repetate rînduri. Este drept că, deşi de origine germană, în cadrul Imperiului, Sissi i-a favorizat pe maghiari, fiind unul dintre autorii dualismului austro-ungar, din 1867“, afirmă istoricul bănăţean Mircea Rusnac. Conform acestuia, împărăteasa Sissi a promovat foarte mult Banatul ca regiune, indiferent de naţionalităţile care îl locuiau. „Dacă ar fi continuat acest program început în Secolul al
XIX-lea, el ar fi fost în avantajul întregii regiuni. După ştiinţa noastră, Sissi a fost ultima mare personalitate politică îndrăgostită de Banat şi de frumuseţile sale. De aceea, poate o relansare a turismului în regiune, pornind de la o asemenea emblemă, ar fi cea mai indicată”.
„Avem foarte multe de povestit. E ţara lui Hercule“
Dorin Bălteanu, scriitorul care a publicat povestea inelului primit de Mihail Feneşan de la împărăteasa Sissi, regretă că trecutul şi asemenea istorioare nu sînt folosite suficient pentru a promova Băile Herculane. El pregăteşte un al treilea volum din cartea „Herculane – arc peste timp. Turism şi istorie la Băile Herculane“. „Avem foarte multe de povestit. E ţara lui Hercule. M-am hotărît să scriu cărţile astea ca să atrag atenţia asupra potenţialului extraordinar al zonei. Romanii au construit, austriecii au construit. E important să subliniem că a fost o perioadă în care s-a construit şi s-a întreţinut zona. De distrus, s-a distrus după comunism“.

Sfîrşit
Daniel Groza

COMENTARII DE LA CITITORI