Infiltraţiile cu celule STEM

in Sfatul medicului

Infiltraţiile cu celule STEM sînt considerate cea mai revoluţionară metodă de tratament. Celulele stem sînt celule cu capacitatea de a se transforma în mare diversitate de celule diferenţiate. Aceste infiltraţii se bazează pe medicina regenerativă pentru tratarea următoarelor afecţiuni:
* Leziune de cartilaj sau artroză în stadii incipiente şi moderate, foarte rar în stadiile avansate;
* Tendinite/ tendinoze (rotuliană, patelară, achiliană şi alte tendinite);
* Leziune de labrum, ligamente, coafă rotatorie;
* Bursite.
În momentul leziunii, de fapt apare o sîngerare în ţesutul afectat. Această sîngerare sau hematom este prima etapă a vindecării şi cea mai importantă, prin care celulele regenerative acţionează la nivelul leziunii pentru a grăbi vindecarea. Exista mai multe tipuri de celule STEM, iar cele care stimulează cel mai bine vindecarea leziunilor musculo-scheletale (tendoane, muşchi, cartilaj, oase) sînt localizate în măduva osoasă. Aceste celule STEM mezenchimale (MSCs) sînt esenţiale în vindecarea acestor leziuni. Există diferite tehnici şi metode pentru a recolta celule stem din organism, cele mai folosite metode fiind recoltarea din ţesut subcutan sau din măduva osoasă, cu ajutorul unei seringi speciale. Sîngele recoltat este pus la centrifugat, fiind înlăturate plasma şi celulele roşii, iar ulterior se obţine o soluţie concentrată din celule STEM mezenchimale şi factori de creştere. Soluţia se injectează în zona afectată, pentru a ajuta la grăbirea vindecării.
Care sînt avantajele infiltraţiei cu celule stem?
Cele mai mari avantaje se regăsesc prin faptul că este o metodă minim invazivă care tratează diferite probleme ale oaselor, muşchilor şi tendoanelor; această metodă de tratament este foarte simplă, implică o anestezie de scurtă durată şi internare 12 ore post infiltraţie; este o metodă minim invazivă prin care organismul beneficiază de un proces de vindecare din celulele proprii. Recuperarea este completă post-infiltraţie şi reduce şansele de recidivă.

www.artroscopiedegenunchi.ro

Păreri și opinii