Infiltraţiile cu plasmă îmbogăţită cu trombocite

in Sfatul medicului

Infiltraţiile cu plasmă îmbogăţită cu trombocite sau „platelet rich plasma” (PRP) sînt cea mai nouă metodă naturală non-invazivă de vindecare a multiplelor afecţiuni ale ligamentelor şi articulaţiilor. Sîngele este alcătuit dintr-o parte lichidă, plasma sangvină, în care se găsesc o serie de celule cu rol în creştere şi dezvoltare, şi din elemente figurate (eritrocite, leucocite şi trombocite). PRP este de 9 ori mai bogat în trombocite faţă de sîngele propriu. Acest număr crescut de trombocite, care conţine factori de creştere şi de reparare, ajută la grăbirea procesului de vindecarea a ţesturilor şi a cartilajului.
De unde se obţine PRP?
Se obţine printr-o metodă simplă, care durează 12-15 minute, urmînd următorii paşi. În primul rînd, se recoltează într-o seringă sînge venos de la pacient (asemănător cu orice recoltare de sînge pentru analize uzuale), care se introduce într-o eprubetă cu plasmă artificială şi factori de activare. Apoi eprubeta se aşază într-un aparat de centrifugare timp de 5-10 minute pentru a produce separarea eritrocitelor şi/sau leucocitelor. Produsul obţinut este o soluţie concentrată de substanţe activatoare şi trombocite, care apoi se injectează în articulaţie folosind o metodă sterilă minim invazivă. Odată injectată, eliberează factori de creştere ce amplifică procesul de vindecare.
Cum acţionează infiltraţia cu PRP?
Vindecarea se produce trecînd prin următoarele etape:
* Prima etapă este de inflamaţie, ce apare în primele 2-3 zile postinfiltraţie.
* Cea de-a doua etapă este de proliferare celulară, în care se produce eliberarea factorilor de creştere care vor avea un rol de remodelare în etapa următoare.
* Ultima etapă este de remodelare a ţesutului, prin înlocuirea celulelor distruse cu unele noi, sănătoase.
În ce afecţiuni este indicat PRP?
Tendinite (achileană, coafei rotatorii, patelară, peritrohanteriană etc.); epicondilite/ bursite; condropatii; leziuni acute ale articulaţiilor (entorse, leziuni de menisc, leziuni de ligament etc.); sinovite; rupturi musculare; dureri ale coloanei vertebrale; artrite şi artroze (de umăr, şold, genunchi etc.); leziuni de labrum, coafă rotatorie.
În ce constă recuperarea?
După efectuare, pacientul rămîne 15 minute în cabinet, timp în care practică exerciţii de flexie-extensie ce ajută la integrarea substanţei injectate în cavitatea articulară. Se recomandă administrarea de tratament antialgic 2-3 zile postinfiltraţie şi exerciţii de recuperare stabilite în funcţie de patologia fiecăruia.

www.artroscopiedegenunchi.ro

COMENTARII DE LA CITITORI