Informaţii inedite din Istoria literaturii

in Lecturi la lumina ceaiului

& Arthur Conan Doyle, autorul celebrelor povestiri cu Sherlock Holmes, era de profesie oftalmolog. S-a apucat de scris pentru că nu-i ajungeau banii.
& Bogdan Petriceicu Haşdeu şi-a început cariera literară scriind în limba rusă.
& Casanova a scris 42 de cărţi. Printre acestea, se numără o traducere a Iliadei în limba italiană, cîteva cărţi de istorie, una de science-fiction, în care anticipează avionul, televizorul şi automobilul, şi 12 volume de memorii.
& Cel mai bătrîn laureat al Premiului Nobel pentru Literatură a fost scriitoarea britanică Doris Lessing, la 88 de ani.
& Cel mai tînăr laureat al Premiului Nobel pentru Literatură este poetul şi prozatorul englez Rudyard Kipling, la 42 de ani.
& Cu excepţia lui William, toţi membrii familiei Shakespeare au fost analfabeţi.
& Cum pe vremea aceea nu existau nici maşini de scris şi nici calculatoare, soţia lui Lev Tolstoi a trebuit să copieze de mînă tot romanul „Război şi Pace“. De 7 ori!
& Doar trei laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură au refuzat să-l ridice: Boris Pasternak, Jean-Paul Sartre şi Lev Tolstoi. Primul, sub presiunea autorităţilor sovietice, cel de al doilea, pentru că nu dorea să-i fie asociat numele cu o instituţie. Interesant este şi faptul că premiul respectiv consta în cîteva sute de mii de dolari.
& „Don Quijote“ este cel mai bine vîndut roman din lume. Pînă în prezent, au fost comercializate peste 500 de milioane de exemplare. Al doilea pe listă ar fi „Povestea a două oraşe”, de Charles Dickens.
& Honoré de Balzac adora cafeaua. În decursul unei zile, el consuma circa 50 de ceşti de cafea tare, turcească. Dacă nu avea posibilitatea să-şi facă o cafea, el sfărîma cîteva boabe şi le mesteca.
& Scriitorul şi jurnalistul Ian Fleming, pasionat de ornitologie, şi-a numit personajul James Bond, după ornitologul american cu acelaşi nume.
& Prozatorul şi poetul irlandez James Joyce a suferit de cinofobie, keraunofobie şi hidrofobie, adică îi era frică de cîini, fulgere şi apă.
& Manuscrisul original al romanului scriitorului american John Steinbeck „Despre şoareci şi oameni” a fost mîncat de un cîine.
& Primul dicţionar în limba engleză a fost scris de lexicograful american Noah Webster. I-au trebuit 36 de ani ca să-l termine.

Beatrice Vaisman

COMENTARII DE LA CITITORI