,,Inima mea vă aparţine!“

in Polemici, controverse

Marieta Bratu nu ne mai surprinde de foarte mult timp. Ultimul său C.D., apărut la Electrecord, constituie nu numai dovada că inspirata şi talentata cîntăreaţă, deşi trăieşte în oraşul lui Aznavour şi al lui Piaf, este legată de o amprentă de neşters. Prezentarea discului este elocventă: „Sărbătorim, în această vară 2016, un sfert de secol de existenţă şi activitate a Scenei de Variété şi a Asociaţiei Culturale «Les Chants Valaques», create de mine la Paris, un excelent prilej de a aduce omagiul meu profesional genului francez de Variété, în toată diversitatea şi specificitatea lui. Aduc, în acelaşi timp, un omagiu soţului meu, dispărut acum 30 de ani, compozitorul Artist Emerit, laureat al Premiului de Stat, Nicolae Kirculescu, cel ce semnează muzica piesei «MON COEUR VOUS APPARTIENT», compusă în 1941, înregistrată pe acest C.D. şi interpretată de mine în dublă versiune!”. Orchestra Asociaţiei ,,Les Chants Valaques” – compusă din Ioan Streba, Gilles Kusmerück, Sosso Shamel, Dominique Legrix, Nicolas Casanova şi Pierre Ditroy – este partenerul sonor ideal, iar intervenţiile solistice sînt excepţionale. Un dialog minunat.
Interpretările Marietei Bratu exprimă nostalgia unei mari generaţii de cîntăreţi, care ne-a fermecat pentru totdeauna şi care ne-a înfrumuseţat viaţa. Versiunea în limba franceză a piesei-generic a C.D.-ului, „Mon Coeur vous appartient” – compoziţie a neuitatului Nicolae Kirculescu -, aparţine poetului Florentin Palaghia.
De-a lungul anilor, Marieta Bratu ne-a mai dăruit albume muzicale de excepţie: ,,Cînd se crăpa de ziuă altădată”, ,,Concert de Crăciun”, ambele realizate într-o impecabilă limbă franceză, cu un timbru mîngîietor şi o interpretare ce te poartă cu gîndul la versurile celebre: „Unde sînt zăpezile de altădată?”.

ALINA MUŞAT POPOVICI

COMENTARII DE LA CITITORI