Înnoirea clasei politice

in Război corupției

Domnul Klaus Iohannis, printre alte măreţe obiective, a declarat că, în mandatul său de preşedinte, va urmări înnoirea clasei politice. Am fost profund impresionaţi de nobilul ţel al domniei-sale. Am reţinut, cu deosebit interes, şi promisiunea că va face o altă politică. Nu ca Băsescu, care şi el a dorit cu ardoare reformarea clasei politice, modernizarea României, o justiţie eficientă şi, mai ales, combaterea, cu toate forţele, a corupţiei. Ce anume a reuşit – se vede de la o poştă. Cea mai mare realizare a celui care ne ura să trăim bine a fost tăierea salariilor şi ciuntirea pensiilor. La care s-au adăugat alte multe şi mari minunăţii, vorba lui Ion Creangă.
Aşadar, să tragem linie şi să adunăm. Noul preşedinte, căruia-i place lucrul bine făcut, n-a realizat mai nimic palpabil într-un an de domnie la Cotroceni. Ba, se pare chiar că va pierde una dintre casele dobîndite cît se poate de legal şi de onest. N-a reuşit să-şi aducă nici executivul pe care şi-l dorea (,,guvernul meu”), fiindcă nu poate nimeni, nici un răuvoitor, să susţină că noul cabinet – condus de Dacian Cioloş şi format din miniştri tehnocraţi, tot unul şi unul, care mai de care mai competent – ar fi al domnului Klaus Iohannis. Dar a izbutit să dărîme un guvern, pe care toată lumea serioasă l-a apreciat ca unul performant. Ce-a avut cu Victor Ponta, nu ştim. Dar nu s-a lăsat pînă nu şi-a atins obiectivul.
Ne obsedează chestia asta cu înnoirea clasei politice. Păi pe umerii cui s-a avîntat în luptă fostul primar de Sibiu? Cine îi stă aproape? PNL-ul nou, adică vechiul PDL. Şi care sînt ,,noii politicieni”? Păi…vechea galerie băsistă, în care îi regăsim pe Vasile Blaga, Emil Boc, Adriean Videanu, Gheorghe Falcă şi alţii. Unii, pentru merite deosebite, candidează din nou la funcţia de primari ai unor municipii importante, în Ardeal. Boc cel mare vrea să continue opera de edil la Cluj-Napoca, iar Falcă, finul Băsescului, la Arad. Nu ştim Videanu ce oraş îşi va alege, dar poate că ,,regele marmurei” nu mai are voie, el fiind, după cîte se pare, cam puşcăriabil, vorba Tribunului. Dar ce se întîmplă, domnilor, cu un fost ,,stîlp” al PDL, Radu Berceanu? El s-a retras, săracul. Îi ajunge cît a agonisit. O fi obosit. La fel ca Anca Boagiu şi alţi noi PNL-işti. Lăsînd răutatea deoparte, nu putem să nu socotim cel puţin două piese noi care joacă pe tabla de şah a liberalilor, partidul nou al domnului preşedinte, fiindcă, după cum se ştie, tehnocraţii lui Cioloş sînt apolitici. E vorba de Alina Gorghiu, poreclită Demisia, tînăra propulsată la vîrf chiar de Klaus Iohannis. Ea şi-a căpătat această denumire pentru că numai asta ştia: ,,Ponta – demisia!”. O altă piesă nouă ar fi europarlamentarul Cristian Buşoi, şi deştept, şi mai vioi, hăi, hăi. El s-a vrut primar al Capitalei (dar n-a fost să fie, deh!, liberalii au ales alt candidat, evident, din vechea gardă – pe mult încercatul Ludovic Orban) şi a fost dispus să se sacrifice, venind la Bucureşti, să pună lucrurile la punct. Să facă lucruri mari, ca de pildă ăl mai mare spital din sud-estul Europei. Aşadar, ăştia doi, da, au înnoit clasa politică. Şi, atenţie, ambii – şi Alina Gorghiu, şi Cristian Buşoi – sînt chiar liberali. La fel cum a fost şi domnul Klaus Iohannis. Spunem a fost, fiindcă acum el trebuie să fie imparţial. Doar e ditamai preşedintele ţării.
La vremuri noi, oameni noi! – cum spunea Kogălniceanu referindu-se la Cuza-Vodă. Dar cine mai aminteşte de Alexandru Ioan Cuza? Avem, acum, alte personaje de seamă despre care să vorbim…
Vivat noua clasă politică, în frunte cu Gorghiu şi Buşoi!

GEORGE MILITARU

COMENTARII DE LA CITITORI