#inseparabilii sau cum promovăm simboluri legionare

in Polemici, controverse

După recentele manifestaţii de amploare pe care tinerii relativ frumoşi şi oarecum liberi le-au organizat, obsevăm că şi companiile multinaţionale au preluat simbolul # al luptei împotriva democraţiei. Pentru că atunci cînd vrei schimbări care contravin votului popular, nu poţi să spui decît că Maidanul primează alegerilor libere.

Ce nu au prins cei care utilizează #rezist în zona campaniei publicitare, şi mă refer aici la o marcă de bere şi o companie de telefonie mobilă, este că ei promovează un simbol legionar, acel „diez“ îndreptat nefiind decît schiţa, fără cruce, a steagului legiunii Arhanghelului Mihail, Garda de Fier, sau, simplu, Mişcarea Legionară. Chiar dacă, personal, apreciez acest aspect şi nu mă deranjează, mă miră lipsa de reacţie a unor instituţii, chiar şi a SRI, care nu aplică legea pe care eu am numit-o „legea pumnului în gură“, în care este stipulată, negru pe alb, interzicerea promovării unor simboluri care să amintească de diverse organizaţii sau persoane, inclusiv de conceptul de „legionar“.

Apreciez, aşadar, curajul companiilor de publicitate care au preluat, în mod ferm, mesajul străzii, şi aici vreau să pledez în favoarea companiei germane de telefonie mobilă, care şi-a făcut un obiectiv din a-i acapara pe cei care lucrează în multinaţionale. Totuşi, aceştia ignoră total sentimentul pe care acea reclamă îl stîrneşte celorlalţi, şi anume, o potenţială repulsie, mai ales că mesajul „libertate“, spus cu patos pseudo-politic, mută tribuna Parlamentului într-o zonă pe care o dorim liberă de politică. Totodată, este de apreciat mesajul pe care compania îl trimite în piaţă, asociind conceptul de libertate cu manifestaţiile care au avut loc în stradă, şi nu cu alegerile libere şi cu votul popular, un lucru lăudabil, avînd în vedere că politicienii români au distrus însuşi conceptul de democraţie din România. Asocierea acestui mesaj cu simbolul legionar, care a promovat românismul de-a lungul scurtei sale istorii, ar putea fi de bun augur pentru români şi politicieni, care ar trebui să adopte acest mod de gîndire cît mai curînd posibil. Libertatea de a manifesta şi de a iubi România trebuie să primeze în absolut toate iniţiativele celor care se află la cîrma ţării.

În ceea ce priveşte compania producătoare de bere, campania este mult mai sugestivă – răpesc un tînăr dintr-un „meeting“ şi îl duc să petreacă, un fel de strigăt de ajutor pe care cei care lucrează în marile companii îl transmit celor care îşi trăiesc viaţa. Asocierea acestor reclame cu un simbol care a promovat românismul ar putea fi binevenit, în contextul în care este totuşi timpul ca politicienii, dar şi cei care doresc o Românie puternică, trebuie să înceapă să şi-l asume.

Tano

 

Autostrada separării

Păreri și opinii