Instituţia Amantei merge pe profit

in Lecturi la lumina ceaiului

Am mai scris odată despre amante, s-ar putea deduce că am dezvoltat o obsesie. Tocmai în lumina acestor bănuieli dramatice, efectuez următoarele precizări: nu, nu mă înşală bărbatul şi nu, nu-l înşel nici eu pe el, aspect care a atras către noi o pufăială condescendentă a fălcilor publice – ăştia doi idioţi n-au înţeles nimic din viaţă! Imediat după Marea Cafteală din ’89, ceea ce aveau numai secretarii de partid a ajuns să şmanglească toată lumea. De exemplu, ţigări cu filtru ceva mai bun decît hîrtia igienică – ştiţi, aia cu care Rebengiuc ne ştergea mărgăritarele de la gură în direct la TVR, la scurt şi prost timp după ciuruiala de la Tîrgovişte. Printre camioane de boniboane şi blugi cu zorzoane penibile, a pătruns în ţară Instituţia Amantei. Buticarii făcuseră studii de piaţă şi plesnise-n pipota lor concluzia că românul a crăpat în el destulă cafea braziliană – deci acum mai trebuie să pipăie şi cîte-un material uman care ia forma vasului şi-a compromisului. Nu că înainte bărbaţii nu-şi înşelau nevestele, şi nevestele nu-şi cafteau bărbaţii cu soacra-n cap pînă le făceau cucuie metafizice. Dar, după marea eliberare de sub jugul moralei de partid, paturile scîrţîiau conspirativ, ca nişte vagoane vechi, îndopate cu mărfuri de contrabandă. Şi înainte de ’89, lumea scăpa din lanţul superb al căsniciei şi plonja în echer prin pătuceanul tovarăşelor încinse de atîta propagandă afrodiziacă.

Dar, după ce revoluţionarii au cucerit sediul C.C. şi televiziunea, au plecat cu vodcă şi mîndrie către amante, scandînd cu voce tare sloganuri anticomuniste şi cu voce moale sloganuri pro-libertate sexuală.

U.E. a strunit multe smuceli alandala din ţara asta, dar n-a putut face nimic pentru reorganizarea adulterului neaoş. Neam cu hormonul neastîmpărat ce sîntem, ne-am împărţit în două pe cale naturală, ca parameciul: amantele pe un mal, iar pe celălalt mal, bărbaţii. Amantele şefilor sînt o castă specială. Ele nu doar că smotocesc liderii corporatişti, dar au şi imunitate în faţa flagelului secolului: concedierea de tip hodoronc-tronc. Sîntem o ţară plină ochi de libidinoşi-bisericoşi care stau grămadă prin aceleaşi parohii (respectiv, prin aceleaşi iatacuri roz, după caz). Există, însă, şi înţelepciuni bizare… De pildă, unele neveste sînt mai fericite cînd soţii lor se pricopsesc cu metrese. Ştiu, dvs., dragi cititori, v-aţi trăit tinereţile în vremurile acelea bucolice, cînd nevestele nu erau de acord ca bărbaţii lor să execute – cu sînge rece şi trup cald – acte sexuale la adrese diferite de cea din buletin.

Astăzi, însă, înghiţim vremuri cînd cine nu fură şi nu necinsteşte nevasta altuia e un mocofan retrograd. Şi românul are şapte orgolii în pieptul de aramă.

SIMONA CATRINA (,,Libertatea”)

COMENTARII DE LA CITITORI