Intensificarea pregătirii militare a populaţiei, în mai multe state ale Uniunii Europene

in Lecturi la lumina ceaiului

Guvernul german a aprobat o nouă strategie de apărare civilă a ţării
Documentul, de 70 de pagini, care include măsuri de prevenire împotriva atacurilor teroriste cu arme chimice sau împotriva celor cibernetice, le recomandă cetăţenilor să-şi facă provizii de apă potabilă pentru 5 zile, iar de alimente, pentru 10 zile. Printre măsurile propuse mai figurează creşterea fondurilor destinate poliţiei.
Este sugerată, de asemenea, posibilitatea ca, la nevoie, să se reintroducă serviciul militar obligatoriu, o idee care a stîrnit deja controverse. Conform aceleiaşi strategii, civilii ar trebui să fie pregătiţi să se alăture armatei, cu misiuni care au de-a face cu dirijarea traficului, găsirea locurilor de cazare şi furnizarea de combustibil.
De teama extinderii războiului din Ucraina, parlamentarii polonezi se vor antrena militar
Preşedintele Seimului (Camera inferioară a Parlamentului polonez) a anunţat că membrii Legislativului vor face pregătire militară într-un poligon al armatei. La antrenamente vor participa inclusiv parlamentari de peste 50 de ani ,,care arată sănătoşi şi tineri”. Această iniţiativă a apărut după ce Krystyna Pawlowocz, o deputată în vîrstă de 63 de ani, a solicitat să se antreneze militar pentru a oferi un exemplu.
Potrivit strategiei de securitate pe care Varşovia a adoptat-o recent, Polonia este ameninţată de război şi consideră Rusia ca fiind agresor. Antrenamentele au scopul să le arate tinerilor polonezi că a venit timpul să înceapă să se pregătească pentru a-şi apăra ţara, în aceste ,,vremuri tulburi”, a declarat un fost ministru de Externe polonez. De asemenea, ministrul polonez al Apărării i-a îndemnat pe concetăţenii săi să participe voluntar la antrenamente militare.
Varşovia este unul dintre cei mai duri critici ai acţiunilor Moscovei în Ucraina, iar numeroşi polonezi sunt îngrijoraţi că ţara lor ar putea fi atacată. Potrivit unui sondaj efectuat în luna mai a.c., aproximativ 61% dintre polonezi considerau că securitatea ţării lor era ameninţată de criza din Ucraina. Alt sondaj, efectuat în aprilie, în cadrul căruia participanţii au fost întrebaţi care este ţara de care Polonia ar trebui să se teamă cel mai mult, circa 80% dintre respondenţi au spus că aceasta este Rusia, în condiţiile în care, în 2010, 49% dintre cei chestionaţi ofereau acest răspuns.
În România se are în vedere un program de pregătire militară voluntară a tinerilor
Cu ocazia participării la ceremoniile pregătite pentru sărbătorirea împlinirii unui secol de la înfiinţarea Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”, din Cluj, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a declarat că propunerea conducerii diviziei de a organiza un astfel de program este o idee bună şi o soluţie pentru realizarea rezervei voluntare necesară României. El a amintit că, de la 1 ianuarie 2017, va intra în vigoare şi Legea Rezervistului Voluntar, care va determina pregătirea unui anumit număr de voluntari. Reprezentanţii Armatei Române estimează că numărul acestora va atinge, într-o primă fază, 2.700 de persoane. Programul de antrenament s-ar adresa în egală măsură băieţilor şi fetelor şi presupune pregătirea acestora într-o unitate militară, de la orele 5,30 pînă la 22. Tinerii şi-ar începe ziua cu o serie de exerciţii de înviorare, urmate de activităţi organizatorice, cum ar fi curăţenia în dormitoare sau a sălii de mese, dar şi un program de pregătire militară.
Perioada de pregătire ar dura 2-3 săptămîni şi ar avea loc la finalul anului şcolar, în perioada de tabere şi şcoli de vară pentru liceeni şi în perioada de practică pentru studenţi, tinerii urmînd să fie încazarmaţi într-o unitate militară. ,,Pentru sănătatea Poporului Român, pentru sănătatea tinerilor, cred că ar fi benefic un asemenea program de pregătire militară voluntară”, a declarat autorul aceste propuneri, general maior Ioan Manci, comandantul Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”, din Cluj.

COMENTARII DE LA CITITORI