Interviul acordat de liderul PRM, la 14 octombrie 1998, lui Marius Tucă (Antena 1) (5)

in Lecturi la lumina ceaiului

Tot ce-a spus Vadim s-a adeverit…

 

* Marius Tucă: Deci, sînteţi pentru reintroducerea pedepsei cu moartea.

* Corneliu Vadim Tudor: Eu nu zic nimic, să se pronunţe populaţia.

* Marius Tucă: Un referendum pentru asta.

* Corneliu Vadim Tudor: Printr-un referendum.

* Marius Tucă: Schimbînd puţin registrul, vin şi vă întreb: cu economia de piaţă cum rămîne?

* Corneliu Vadim Tudor: Domnule, ştiţi de unde începe toată tragedia economiei româneşti? De la nişte aventurieri care s-au crezut foarte isteţi, la naşterea cărora însuşi dracul a strănutat în biserică şi a stins lumînările – fenomen mare. Mă refer la Petre Roman, care a lăsat liberă economia, a zis: „Se reglează ele, preţurile”. Uite cum s-au reglat, de-a ajuns România cea mai scumpă piaţă din Europa, la alimente.

* Marius Tucă: Spuneţi-mi şi mie care este programul economic al partidului dvs.

* Corneliu Vadim Tudor: Desigur, avem program economic.

* Marius Tucă: Nu aveţi.

* Corneliu Vadim Tudor: Hai, domnule, cum n-avem?

* Marius Tucă: Spuneţi-mi care este, spuneţi-mi ideea de bază.

* Corneliu Vadim Tudor: Dvs. îmi cereţi să vă spun programul de parcă aş spune o epigramă de Cincinat Pavelescu, domnule. „Găsesc că prea se-ngîmfă el/ Cu păru-i arhiabundent/ Alecsandri era mai chel/ Şi parcă-avea mai mult talent”. Nu pot să vă spun programul acum, pentru că nu sînt un papagal, vă spun măsurile.

* Marius Tucă: Care?

* Corneliu Vadim Tudor: În primul rînd că nu trebuia oprit Statul să-şi reia funcţiile vitale în economie.

* Marius Tucă: Ce aţi face dvs.?

* Corneliu Vadim Tudor: În primul rînd…

* Marius Tucă: Sînt în continuare prezente funcţiile Statului în economie.

* Corneliu Vadim Tudor: Nu sînt, domnule, s-a intrat în rezerve, care trebuiau să rămînă intangibile.

* Marius Tucă: Sînt, domnule senator.

* Corneliu Vadim Tudor: Cum, domnule, iertaţi-mă, este bine că se exploatează petrolul de către firme străine?

* Marius Tucă: Tocmai că se pierde mult prin asta, domnule senator.

* Corneliu Vadim Tudor: Domnule, nu este aşa, Statul a fost retras. În primul rînd că eu aş introduce mercurialul la alimentele de bază.

* Marius Tucă: Şi aţi salvat economia dacă aţi introdus mercurialul.

* Corneliu Vadim Tudor: N-am salvat-o, dar aş stăvili fenomenul speculei.

* Marius Tucă: Mercurialul la ţelină şi la lobodă.

* Corneliu Vadim Tudor: Nu la ţelină şi la lobodă, la pîine, domnule. Aş subvenţiona agricultura. Ziceţi că n-am program economic?

* Marius Tucă: N-aveţi.

* Corneliu Vadim Tudor: De unde ştiţi asta?

* Marius Tucă: Păi, vă întreb, aveţi sau nu aveţi?

* Corneliu Vadim Tudor: Vă faceţi un mare păcat.

* Marius Tucă: Aveţi sau nu aveţi?

* Corneliu Vadim Tudor: Sigur că da, l-am supus dezbaterii la Congresul al II-lea al partidului, la care nu aţi venit, pentru că cine ştie ce alte ocupaţii aţi avut.

* Marius Tucă: Iertaţi-mă, dvs. sînteţi de acord să plătiţi din buzunar – din buzunarul dvs. – pentru coloşii mari care funcţionează cu pierderi?

* Corneliu Vadim Tudor: Asta este o altă mare minciună, domnule Tucă. Domnule, dumneata gîndeşti cu capul dumitale, dumneata eşti un om scăpărător, pentru că eşti oltean. Vezi-ţi, domnule, de treabă. Cine a decretat, Traian Băsescu, Radu Berceanu, deltaplanul şi nu-ştiu-cine, cum este cu coloşii? Hai să fim serioşi. Cum au făcut coloşii aceia datorii? De ce pînă acum produceau coloşii aceia? De ce Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional l-au ajutat pe Ceauşescu în anii 1970 să facă asemenea coloşi, să producă şi să exporte, şi, deodată, nu mai sînt buni coloşii aceia?

* Marius Tucă: Era interesul lor.

* Corneliu Vadim Tudor: Nu este chiar aşa. Cum au făcut datoriile?

* Marius Tucă: Domnule, sînt în pierdere astăzi?

* Corneliu Vadim Tudor: Dar cine i-a adus în stare de faliment, ca să-i vindem pe 1 dolar? De ce se vinde, domnule, IMGB? Numai la fier vechi dacă s-ar vinde IMGB şi s-ar obţine mai mult decît 500.000 de dolari, cu cît s-a vîndut şi cît costă, de fapt, o vilă la mare.

* Marius Tucă: Eu nu sînt cu nimic vinovat că s-a ajuns în situaţia în care s-a ajuns la societatea nu-ştiu-care, societate care astăzi are pierderi de miliarde. De ce să dau eu din buzunar pentru acele pierderi?

* Corneliu Vadim Tudor: Pentru că gestionarea la nivel guvernamental este proastă. Este interesul Fondului Proprietăţii de Stat (FPS), pe care eu l-aş lichida imediat, este interesul său să aducă la faliment aceste unităţi.

* Marius Tucă: Dar de ce să dau eu bani în continuare, din buzunarul meu, pentru ei, pentru aceşti coloşi?

* Corneliu Vadim Tudor: Nu, nu zice nimeni să dea populaţia nici un ban.

* Marius Tucă: Păi, asta se întîmplă.

* Corneliu Vadim Tudor: Bun, şi atunci le oprim, da?

* Marius Tucă: Asta se întîmplă.

* Corneliu Vadim Tudor: Nu vedeţi care este tendinţa cu mineritul? De ce se întîmplă ce se întîmplă în minerit? Ca să ne forţeze să importăm cărbune. De unde? Poate din Germania.

* Marius Tucă: În afară de măsura cu mercurialul, ce măsuri mai aveţi pe plan economic?

* Corneliu Vadim Tudor: În primul rînd, noi am crea un minister al resurselor, să avem o evidenţă foarte precisă a resurselor naturale. Mă refer la hidrocarburi în special, dar şi la minereuri, pentru exploatarea lor intensivă, imediat, în folosul Poporului Român. În al doilea rînd, e necesar, totuşi, un planning economic în anumite chestiuni, privind siguranţa energetică şi independenţa energetică naţională, privind politica investiţională. Trebuie să avem chiar un dispecerat, nu pentru centralism şi pentru dirijism, dar nici haosul nu este bun, domnule.

* Marius Tucă: Sînteţi pentru privatizare?

* Corneliu Vadim Tudor: Da, dar treptat.

* Marius Tucă: De peste tot ni se spune, spun şi analiştii economici, că am întîrziat 9 ani cu privatizarea. Cum treptat?

* Corneliu Vadim Tudor: Care privatizare, domnule? Dvs. vi se pare normal „să facă” unii sute de milioane de dolari, care să nu atingă, să nu tangenţieze cu nimic nivelul de trai al populaţiei?

* Marius Tucă: Aţi spus că treptat. Pînă în ce an credeţi că trebuie încheiată privatizarea?

* Corneliu Vadim Tudor: Pînă cînd trebuie. Eu vă aduc aminte ce mi-a spus preşedintele Egiptului, domnul Mubarak, care este un om înţelept, pentru că este urmaşul faraonilor. În ’94 mi-a spus: Aveţi grijă ce faceţi cu privatizarea. Step by step. Noi o facem de 12 ani şi mai avem încă pe atît. Nu mai vorbesc de alte ţări. De ce a fost nevoie, în Franţa, marea uzină „Renault” să ceară să fie preluată în proporţie de 80% de Statul francez? Pentru că dădea faliment. Vă dau un singur exemplu. Am venit acum din Kazahstan şi Uzbekistan, unde am fost cu Comisia de politică externă a Senatului României. Acolo era o firmă de petrol, nu-i dau numele. Ei au obţinut — cinste lor — pentru România — dar noi am mers politic pe urmele lor, să vedem cum se poate face treaba aceasta, să cîştige şi Statul Român, nu? — managerii societăţii respective au obţinut în concesiune pe 50 de ani, în Kazahstan, ţară uriaşă, cu o suprafaţă de 5 ori cît a Franţei, cu rezerve de aproape 10 miliarde de tone de petrol, au obţinut în concesiune pe 50 de ani exploatarea a 40.000 de kilometri pătraţi, cît are Oltenia, da? Exploatarea aceasta ajunge la Poporul Român? Cine citeşte ştirea în gazete, zice: Ia uite, domnule, ne-am pricopsit, ne vin şi nouă bani, fie petrol, fie dolari. Nu ajunge Statul la ei. Cîţiva chiar ne-au spus: „Domnilor, nu vom declara cît profit avem, să nu plătim atîta impozit“. Deci, toate jocurile sînt făcute, de aceea Statul este bine să fie prezent în asemenea operaţiuni.

* Marius Tucă: Dar Statul este acuzat că este prea prezent.

* Corneliu Vadim Tudor: Nu, domnule.

* Marius Tucă: Nu în operaţiunea aceasta, mă refer la…

* Corneliu Vadim Tudor: FPS face jocurile Palatului Cotroceni.

* Marius Tucă: În altă ordine de idei, aţi văzut ce s-a întîmplat cu prietenul dvs. Jean Marie Le Pen: l-au scos din Parlament.

* Corneliu Vadim Tudor: Şi ce dacă, este un partid de peste 15%. Aceea este Franţa aristocratică.

* Marius Tucă: 15% pe hîrtie, că în Parlament a pătruns un singur…

* Corneliu Vadim Tudor: Acela este Parlamentul European, domnule. L-au scos din Parlamentul European pe Le Pen.

* Marius Tucă: Nu, dar vorbeam de 15% în Franţa.

* Corneliu Vadim Tudor: Acolo au un sistem electoral de aşa manieră, încît nu pot să-l elimine pe el.

* Marius Tucă: Închipuiţi-vă ce s-ar întîmpla cu partidul dvs. dacă ar avea 15% şi ar avea doar un parlamentar. În ce relaţii politice mai sînteţi cu domnul Funar? Mai există acea alianţă?

* Corneliu Vadim Tudor: Ne-am sunat reciproc astăzi, dar nu ne-am găsit. Mai adineauri, l-am sunat dar se dusese la teatru – cinste lui, onoare muncii, iată că este un om culturalizat. Aş fi vrut să-l întreb – mie mi-a spus un senator de la PUNR că domnul Funar s-a văzut în ultimele zile de două ori cu domnul Virgil Măgureanu, iată, nu numai Serviciile Secrete ne mai ajută, ne ajută chiar parlamentarii –, nu să-l trag la răspundere, pentru că fiecare este liber să-şi facă viaţa cum vrea şi nici măcar pe Măgureanu nu-l acuz; eu nu sînt ranchiunos, văd că în poziţia Transilvaniei, acum, are o atitudine foarte corectă. Aş fi vrut să-l întreb pe Funar ce face: intră în partidul domnului Măgureanu, sau vine la noi?

* Marius Tucă: În ce relaţii mai sînteţi cu Miron Cozma?

* Corneliu Vadim Tudor: Bune. M-a sunat alaltăieri seară.

* Marius Tucă: Intră la dvs. în partid?

* Corneliu Vadim Tudor: El este intrat în partid.

* Marius Tucă: Este intrat în partid. Va candida pe listele dvs.?

* Corneliu Vadim Tudor: Probabil că da. Cu această remarcă necesară: el are calitatea de preşedinte al Confederaţiei Sindicatelor Miniere din Valea Jiului şi trebuie să i se respecte şi această funcţie. Aşa, dacă vă interesează, luni a venit şi domnul Marin Condescu la mine, l-am primit la Senat, nu din raţiuni politice; pur şi simplu, m-a rugat să-i ajut pe copiii de muncitori din Oltenia şi Banat, sînt copii de mineri care sînt la o universitate particulară ce n-are încă acreditare.

* Marius Tucă: De ce aţi scris în „România Mare” că n-am fost corect cu Miron Cozma la emisiunea „Marius Tucă Show”?

* Corneliu Vadim Tudor: Iartă-mă, am greşit. Ştii cît am plîns după aceea? Eu sînt un om temperamental, domnule Tucă, şi ţin mult la Miron Cozma, dar L-aş mînia pe Dumnezeu dacă n-aş spune că ţin, de asemenea, la fel de mult la dumneata. Şi mie mi-a părut rău să vă văd ciondănindu-vă. Românii trebuie să fie uniţi toţi în jurul Partidului România Mare.

* Marius Tucă: Inclusiv domnul Sabin Gherman.

* Corneliu Vadim Tudor: Dacă face penitenţă şi-şi pune, ca regele David, cenuşă în cap, s-ar putea să-l iertăm.

* Marius Tucă: Înainte de a-l întreba pe domnul senator ce pronostic dă la meciul din această seară Ungaria-România, trebuie să ne reamintim că n-am cîştigat niciodată în faţa Ungariei.

* Corneliu Vadim Tudor: Am cîştigat aseară la tineret, cu 2-1.

* Marius Tucă: La echipele reprezentative, mă refer acum.

* Corneliu Vadim Tudor: Şi mi-au plăcut două titluri. În „Sportul Românesc” de ieri, Sorin Satmari a dat, prin telefon de la Budapesta, titlul mare pe pagina întîi, cu aluzie la Tudorel Stoica, antrenorul, „Tudorele, fă-i o bucurie lui Vadim! Adică, bate-i pe unguri”, iar astăzi, mi se pare, în „Cotidianul” lui Ion Cristoiu şi Ion Raţiu, se scrie mare: „Ungaria, nu te mai scapă nici NATO!”. Aşadar, probabil, dacă ne luăm în serios şi vom pune în funcţiune acea maşină de fotbal redutabilă, vom bate Ungaria de va uita şi anul în care a venit din fundul Asiei.

* Marius Tucă: Mulţumesc mult pentru participare, domnule senator.

Sfîrşit

(Text reprodus din cartea „Dialoguri Politice“, de Marius Tucă, Editura Machiavelli, 2000)

COMENTARII DE LA CITITORI