ÎNVĂŢĂMINTELE UNUI DECES

in Lecturi la lumina ceaiului

A murit un fotbalist. Emoţie puternică în lumea sporturilor. Regrete, cercetări, anchete, autopsii, acuzaţii grele, cermonii funerare de amploare şi multe altele, care au ocupat prima pagină a presei şi televiziunii. Au durat nu numai 3 zile (aşa se spune că, la noi, efectele unui eveniment durează doar 3 zile şi apoi se uită), ci o săptămînă – două. Tocmai de aceea am scris aceste rînduri, ca să nu se uite. Nu numai pentru autorităţi. Dar şi pentru omul obişnuit de pe stradă, care poate, şi chiar trebuie, să ia atitudine în mod democratic, să caute să îndrepte ce se mai poate îndrepta, precum şi pentru antrenorii şi părinţii cu copii la diferite sporturi, care au început să pregătească micuţii la vîrste din ce în ce mai precoce.
Medicii legişti au constatat că sportivul decedat avea volumul ventricolului stîng al inimii mult mai mare şi pereţii lui mult mai îngroşaţi, decît este normal la sportivi.
Se cunoaşte că modificările importante de ordin anatomo-fiziologic în corpul omenesc se petrec pînă la vîrsta de 6-7 ani, mai ales în ceea ce priveşte îndemînarea şi coordonarea mişcărilor. De aceea, nu este de mirare că unii sportivi celebri au început sportul respectiv din fragedă pruncie, adică de la 2-3 ani, aşa cum se întîmplă, uneori, să întîlnim situaţii asemănătoare şi în artă (muzică, pictură etc.). Dar aceasta se întîmplă mai ales în sporturile de îndemînare, în care efortul fizic de rezistenţă este mai puţin dominant. Cînd copiii sînt supuşi la eforturi de rezistenţă dură (anaerobe lactacide), acest lucru poate duce la anomalii anatomo-fiziologice, care pot dăinui toată viaţa. La copii, rezistenţa fizică este foarte dezvoltată. Se nasc cu ea. Dar este vorba de o rezistenţă comodă, aerobă, fără eforturi de voinţă. Este foarte interesantă o experienţă făcută cu mulţi ani în urmă de un profesor român (Mazilu), care a testat în jur de 40.000 de elevi, de toate vîrstele. El i-a pus pe elevi să alerge continuu, fără oprire, pe terenurile de sport sau, în lipsa acestora, în jurul şcolii, cu indicaţia să alerge cît mai uşor, dar cît poate fiecare de mult. Spre surprinderea generală, s-a constatat că cei mai mici au alergat pînă la 2 ore – cînd au fost opriţi de cercetători – în timp ce la cei mai mari, foarte puţini au ajuns la asemenea performanţe. De altfel, o altă cercetare, fără să ştie copiii că sînt urmăriţi, a constatat că, adunînd orice deplasare în joaca lor, într-o zi de vacanţă, un copil poate alearga în jur de 20 km, fără să aibă repercusiuni. Atunci, care este explicaţia? Ceea ce afirmam şi mai sus. Dăunător este efortul de rezistenţă dur, cu eforturi de voinţă, care pot duce la modificări anatomo-fiziologice, în timp ce alergarea uşoară este ca o gimnastică a inimii, ceea ce este benefic. Iar copiii pe maidan, cînd obosesc, se opresc, nu-i forţează nimeni să alerge fără momente de odihnă.
Am stăruit asupra acestor fenomene pentru a feri copiii de eforturi dure, care provoacă hipertrofii nedorite, cauze care, mai tîrziu, duc la apariţia bolilor de inimă.
Alte învăţăminte, care nu trebuie uitate. Vizita medicală pentru acordarea dreptului de participare la activitatea sportivă trebuie făcută cu multă exigenţă, iar pentru aceasta cabinetele medicale trebuie să fie dotate cel puţin cu un minim de aparatură specializată. Aceasta nu numai pentru sportivi, ci şi pentru populaţie, în general. În privinţa salvărilor, este mult mai necesar să fie urmărite şi executate înstrucţiunile privitoare la dotările de pe salvările de urgenţă şi ale personalului care le deservesc. De asemenea, prevederile obligatorii de asistenţă medicală la diferite competiţii sportive, şi nu numai, trebuie să fie urmărite şi respectate cu stricteţe, neîndeplinirea lor ducînd pînă la interdicţia desfăşurării acestora.
Şi, o ultimă observaţie. Chiar dacă legile nu au suflet, ele trebuie să fie aplicate de oameni care au suflet, care se pare că a lipsit celor care au dat cu întîrziere viza de intrare în ţară soţiei celui dispărut.
Dă Doamne să fie respectate aceste învăţăminte, pentru a nu mai fi martori la asemenea nenorociri!

SILVIU DUMITRESCU

COMENTARII DE LA CITITORI