Ioan Gyuri Pascu, tezaur național

in Polemici, controverse

Dacă s-ar face un studiu la nivel național privind numele celor care au format trupa Divertis, toți, absolut toți cei întrebați ar da ca prim răspuns Ioan Gyuri Pascu, urmînd ca pe locul doi să fie numele lui Toni Grecu, doar pentru faptul că era considerat liderul grupului. Încă de la plecarea dintre noi a lui Gyuri, am pe suflet o povară, și anume că simt că, pe undeva, lui i s-a făcut o nedreptate. El, acest artist complet, ne-a adus nouă, românilor, în mai bine de 20 de ani, multe momente de bucurie. Chiar și acum, cînd privim la spectacolele grupului, Gyuri este de departe cel mai aplaudat, cel mai iubit și ovaționat dintre membrii trupei, chiar dacă, în fapt, toți au fost extrem de buni în ceea ce făceau.

Gyuri Pascu a ales să plece primul dintre ei. Nu-mi amintesc să fi fost atît de trist la aflarea veștii niciodată în viață, exceptînd momentul în care am aflat de moartea părinților mei. Am crezut, în naivitatea mea, că cei care au fost colegi cu el, familia lui, chiar și autoritățile, vor face cumva ca acel MARE OM să fie înmormîntat acolo unde îi este, de fapt, locul, pe Aleea Artiștilor de la Cimitirul Bellu.

Simt nevoia, și am convingerea că nu sînt singurul, ca acel om să nu rămînă doar un tezaur local, al satului în care s-a născut, ci să îi fie recunoscut talentul, meritul de a ne fi înseninat existența, mai bine de două decenii. Îmi doresc ca trupul lui Ioan Gyuri Pascu să fie alături de marii artiști ai țării, ca un omagiu pe care noi, cei care ne-am bucurat de prezența lui în viețile noastre, i-l aducem pentru că am avut onoarea de a fi fost contemporani cu el.

Nu știu cum și în ce măsură se poate realiza acest lucru. Cred, însă, că familia lui trebuie să își dea acordul ca trupul lui Ioan Gyuri Pascu să își regăsească locul de odihnă veșnică în Cimitirul Bellu, acolo unde se află pantheonul marilor artiști dispăruți ai României, țara pe care a iubit-o mult și căreia i-a oferit timpul, talentul și toată dragostea lui. Iar foștii săi colegi din Divertis ar trebui să înceapă demersurile de revendicare a unui loc pentru Gyuri pe Aleea Artiștilor. Nu e de conceput ca el, geniul Divertis, care a dat adevărata valoare artistică a acestei trupe, să fie uitat, undeva, în Ardeal, la Agnita, cînd, de fapt, locul lui este alături de cei mai reprezentativi artiști ai țării.

Românii, cei care au rîs cu Divertis, cei care au zîmbit cu Gyuri, toți cei care s-au bucurat de prezența lui, fie pe scenă, fie la TV, au datoria de a-l revendica drept bun național și să ceară ca trupul lui să fie așezat acolo unde merită, unde și-a cîștigat dreptul de a fi pentru eternitate.

Pentru mine și pentru mulți alții, Ioan Gyuri Pascu a fost unul dintre cei mai mari artiști ai generației noastre, un actor complet, un om care și-a iubit publicul, care i-a iubit pe români, și pe care mulți români l-au iubit. De aceea, avem obligația morală să îl așezăm alături de marile valori culturale ale acestei țări, pe Aleea Artiștilor de la Cimitirul Bellu, loc pe care el, acest uriaș talent, și l-a cîștigat, dăruindu-se pe sine, cu toată ființa lui, publicului român.


DAN ALEXANDRU

Păreri și opinii