Ioan Talpeş trebuia trimis ambasador la Jilava, nu la Sofia

in Lecturi la lumina ceaiului

Ioan Talpeş trebuia trimis ambasador la Jilava, nu la Sofia

 

Motto: „Societatea este compusă din două mari clase: cei care au mai multă mîncare decît poftă şi cei care au mai multă poftă decît mîncare“.

Nicolas Chamfort (1741-1794)

 

În vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, cel mai mare bandit al Neamului Românesc din epoca modernă, circula un banc tare nostim – unui evreu, care pleca în Israel, i s-au găsit în bagaje tablouri cu portretele membrilor Biroului Politic al PCR. Întrebat cu ce scop le poartă cu sine, acesta a răspuns că le-a luat ca să-i treacă dorul de România. Aproximativ la fel am procedat şi eu, în anul 2002, cînd i-am trimis fiului meu două facturi, în valoare de 148.000 de lei şi, respectiv, 364.000 de lei. Ca să-i fie exilul plăcut! Despre numărul parlamentarilor români s-a tot scris în presă. Prea mulţi, în comparaţie, spre exemplu, cu Rusia, care, la o populaţie de 150.000.000 de locuitori, are 450 de deputaţi. Şi, ca să păstrăm proporţia, nu ne-ar sta nouă mai bine cu 50 de senatori şi 100 de deputaţi?!

La alegerile prezidenţiale din noiembrie 1996 nu l-am votat pe tovarăşul Ion Iliescu, ci pe Emil Constantinescu – ce mai valuri de bucurie au fost atunci, întrucît, după exact 50 de ani (19 noiembrie 1946-3 noiembrie 1996), venea democraţia la Putere. Noul preşedinte l-a făcut general pe Ioan Talpeş şi l-a trimis ambasador în Bulgaria, nu la Jilava. La scurt timp, acesta şi-a dat demisia, pentru că se pregătea să devină omul de bază al tovarăşului Ion Iliescu. La conducerea SRI, Emil Constantinescu l-a pus pe Costin Georgescu, numit, ulterior, ambasador în Cipru, de către acelaşi Ion Iliescu.

În aceste vremuri de restrişte, doar investiţiile ne mai pot salva. Dar de ce nu ne vin investitori – tovarăşul Iliescu ştie cel mai bine!

Ion Baurceanu

27 iunie 2002

 

COMENTARII DE LA CITITORI