Isterie şi sex (2)

in Lecturi la lumina ceaiului

Isteria personalităţii (2)

Următorul exemplu este cunoscut sub numele prietenos de „Diavolii de la Loudon“, după cartea cu acelaşi nume scrisă de Aldous Huxley; cazul a fost imortalizat de controversatul film al lui Ken Russell „The Devils“ (realizat în 1971, cu 1 an înaintea filmului „Savage Messiah“, care 1-a consacrat definitiv ca regizor de prim rang în cetatea filmului. „The Devils“ a şocat, la acea vreme, publicul şi critica de specialitate prin expunerea detaliată a limitelor plăcerii şi durerii, într-un delir sado-masochist susţinut de jocul actorilor, decoruri, coloană sonoră şi efecte audiovizuale stranii, şi prin portretizarea cruzimii supreme şi a gradului de depravare la care poate ajunge o fiinţă umană. Considerat un film-cult al genului horror, „The Devils“ a beneficiat de prestaţiile actoriceşti a doi artişti aflaţi la apogeul carierei lor: Oliver Reed, în rolul părintelui Grandier, şi Vanessa Redgrave, în cel al diformei stareţe Jeanne.

Evenimentele s-au petrecut în jurul părintelui Urbain Grandier, care, prin 1630, era un cleric catolic din oraşul francez Loudon. Grandier a fost descris în epocă drept un bărbat frumos şi inteligent, extrem de popular în district, dar care, din păcate, dezvirginase cîteva din fetele din localitate. El fusese, de asemenea, oarecum imprudent în declaraţii faţă de autorităţile bisericeşti, ceea ce îi crease o mulţime de duşmani în poziţiile înalte ale catolicismului francez. Destinul îi fusese pecetluit şi o mulţime de oameni nu mai aşteptau decît momentul propice ca să îl doboare. Şi acesta a venit în anul 1633. În acel an, la Mînăstirea Ursulinelor, din oraşul Loudon, s-a dezlănţuit isteria în massă.

Fără nici un semn prevestitor, 5 dintre călugăriţe au început să arate semne caracteristice, în viziunea bisericii, exemplelor de posesiune demonică. Ele îşi contorsionau trupurile şi se zvîrcoleau pe pămînt, urlau blasfemii, îşi provocau răni, se dezbrăcau complet şi se excitau sexual una pe alta. N-a trecut mult timp pînă cînd toate călugăriţele din mînăstire au început să facă acelaşi lucru, orice încercare de exorcism nereuşind decît să înrăutăţească lucrurile. Maica superioară a mînăstirii, Jeanne de Belfiel, era o pitică aproape needucată, care se pare că le condusese pe celelalte călugăriţe la isterie. Ea a fost portretizată ca avînd o fixaţie sau fiind obsedată de Grandier, pe care a început să-1 acuze că ar fi însuşi diavolul şi că îşi trimisese demonii în călugăriţe. Ea şi alte 12 călugăriţe l-au acuzat, de asemenea, direct pe Grandier de a le fi molestat sexual, sub formă de bărbat, şi în alte cîteva înfăţişări, supranaturale. Aceasta a fost ocazia pe care o căutase biserica şi Grandier a fost arestat sub bănuiala de vrăjitorie şi practici magice şi, totodată, că ar fi abuzat sexual de călugăriţe.

Maica superioară a descris mai multe locuri de pe trupul lui Grandier unde ar fi putut fi găsite aşa-numitele „semne de vrăjitor”. Se spunea că acestea sînt locuri în care vrăjitorii nu simţeau nici un fel de durere, dar pe măsură ce inchizitorii înfigeau un ac lung în diferite părţi ale corpului său, inclusiv în testicule, au descoperit că Grandier putea, fără îndoială, să simtă durere în toate părţile corpului său. Refuzul său de a-şi mărturisi crimele diabolice a dus la aplicarea unor pedepse mult mai mari decît aceasta, inclusiv tragerea pe roată şi strivirea graduală şi sistematică a picioarelor sale. Cum încă nu voia să mărturisească, în luna august 1634, a fost legat de un scaun şi ars pe rug. Zvonurile care au circulat în acea epocă relatau că în momentul morţii sale fusese văzut un roi de muşte bîzîindu-i în jurul capului. Cum traducerea literală a cuvîntului Beelzebuth este „domn al muştelor”, acest zvon a fost folosit drept confirmare a faptului că Grandier fusese, într-adevăr, diavolul încarnat.

După moartea lui Grandier, starea călugăriţelor, care urlau şi se contorsionau, s-a înrăutăţit simţitor, acestea zvîrcolindu-se goale prin mînăstire şi strigînd blasfemii către mulţimile numeroase de oameni adunate afară. Părintele Jean-Joseph Surin a fost însărcinat cu exorcizarea călugăriţelor, sarcină a cărei îndeplinire i-a luat mai multe luni.

(va urma)

PAUL DEANE

COMENTARII DE LA CITITORI