Istoria cusută cu aţă albă a terenului subevaluat de 56 de ori, pe care urma să se ridice hotelul secret al lui Gabriel Oprea (1)

in Război corupției

Gabriel Oprea se află din nou în vizorul DNA. Hotelul pe care voia să-l construiască pe malul lacului Floreasca, pe un teren primit şpagă de subalternul său politic, primarul suspendat al sectorului 2, Neculai Onţanu, este luat la puricat de anchetatori. DNA are indicii că tranzacţia prin care terenul a ajuns la Oprea ar fi fictivă. Ancheta în cazul primarului suspendat al sectorului 2, Neculai Onţanu, acuzat că a luat şpagă pentru a facilita retrocedarea unor terenuri, a ajuns, inevitabil, şi la şeful său pe linie politică, Gabriel Oprea (UNPR). Unul dintre terenurile cu care ar fi fost mituit edilul de către afaceriştii Cristi Borcea şi Dragoş Dobrescu ar fi ajuns la Gabriel Oprea, care ar fi construit pe el un hotel. Nepoata senatorului, avocat de profesie, ar fi fost doar un paravan, pentru a se da o provenienţă legală terenului. Tranzacţia prin care avocata Loredana Radu ar fi vîndut cu 400.000 de euro unchiului său, Gabriel Oprea, 1.000 de metri pătraţi de teren, pe strada Barbu Văcărescu, este verificată acum de procurorii DNA. Anchetatorii au indicii că această tranzacţie ar fi fost fictivă. Detaliile apar în motivarea judecătorilor care au prelungit arestarea preventivă a lui Onţanu şi a secretarului Primăriei sectorului 2, Toma Şutru, cercetaţi pentru luare de mită. Cei doi sînt arestaţi din 24 martie 2016. În acest dosar este cercetată inclusiv nepoata generalului Gabriel Oprea, Loredana Radu. Aceasta se află în arest la domiciliu pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.
DNA: Terenul a fost subevaluat
Denunţătorii şi martorii din dosar au declarat la DNA că, pe 13 noiembrie 2007, Loredana Radu nu ar fi plătit nici un leu pentru terenul de 1.000 de metri pătraţi. Potrivit DNA, totul ar fi fost un aranjament între Onţanu şi afaceriştii Borcea şi Dobrescu, iar avocata ar fi jucat rolul de intermediar. Edilul ar fi primit mită două terenuri, unul de 1.000 de metri pătraţi, prin intermediul avocatei, şi unul de 500 de metri pătraţi, prin intermediul unei alte persoane, Aurel Radu. În schimb, Onţanu ar fi facilitat procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 de metri pătraţi pe raza Sectorului 2. Avocata spune că ar fi plătit cash un avans de 5.000 de euro, la o dată neprecizată, şi alţi 45.000 de euro în ziua încheierii contractului. Însă, procurorii atrag atenţia şi asupra discrepanţei preţurilor înaintate de Radu, care practic afirmă că ar fi plătit 50 de euro/mp, în total 50.000 de euro, în condiţiile în care piaţa imobiliară explodase în 2007, iar un metru pătrat de teren în acea zonă se vindea cu 2.800 de euro. Astfel, terenul ar fi valorat 2.800.000 de euro. Chiar Ghidul cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţională a Notarilor Publici evalua acel teren la minimum 500.000 de euro. Mai mult, un an mai tîrziu, pe 17 decembrie 2008, Loredana Radu ar fi vîndut terenul către unchiul său, Gabriel Oprea, cu suma de 400.000 de euro. După tranzacţie, avocata a cerut de la Primăria sectorului 2 o autorizaţie de construire pentru un hotel cu 10 niveluri (3S+P+6E), care a fost ulterior edificat. În final, Oprea a donat terenul fiicei sale, împreună cu hotelul aflat şi astăzi în construcţie.
Indiciile anchetatorilor
Iniţial, avocata Loredana Radu a acceptat să colaboreze cu procurorii, dar numai pentru scurt timp. „Unchiul meu mi-a oferit 400.000 euro pe acel teren şi recunosc că eu am vrut să-l vînd unui alt potenţial client cu o sumă, probabil, mai mare, dat fiind potenţialul zonei şi faptul că avea o poziţionare pe care eu o consider foarte frumoasă. Unchiul meu mi-a achitat integral banii şi consider că şi aşa am ieşit în cîştig“, a declarat, la DNA, Loredana Radu. Pe lîngă explicaţiile necredibile date de nepoata generalului Oprea, procurorilor le-a mai atras atenţia faptul că după începerea anchetei, avocata şi-a adus aminte să depună cei 400.000 de euro pe care i-ar fi primit de la Oprea într-un cont bancar. Ea a declarat că în această perioadă (2008-2016) ar fi ţinut bani în biroul său. Atunci cînd procurorii au pus întrebări suplimentare despre tranzacţie, Loredana Radu a refuzat să mai răspundă.

(va urma)
(„Adevărul“)

COMENTARII DE LA CITITORI