Istoria Parfumului (2)

in Lecturi la lumina ceaiului

Parfumuri celebre
Cea mai veche casă de parfumuri este cea a germanului Jean Marie Farina (inventatorul apei de colonie) – „Farina gegenuber“ (1709) – care continuă să producă şi astăzi, avînd ca simbol o lalea roşie. Încă din momentul infiinţării ei, a devenit principala furnizoare de parfumuri pentru casele regale din Europa, iar cei care conduc, în prezent, compania sînt a opta generaţie Farina. Prima apă de colonie s-a numit „Apa minunată“ (dupa latinescul „Aqua mirabilis“), iar creatorul ei o descria ca avînd „mireasma unei dimineţi de primăvară, amestecată cu parfum de narcise sălbatice şi de flori de portocal, stropite de o ploaie uşoară – un parfum care răcoreşte, stimulează simţurile şi imaginaţia“.
Familia Guerlin, începînd cu Pierre-Francois Guerlain, a deschis o parfumerie la Paris, în 1828, iar în 1853 a creat renumitul parfum „Apa împărătesei“. Momentul cel mai important este, însă, cel în care Aime Guerlin a creat „Jicky“, considerat primul parfum franţuzesc de marcă. A fost urmat de un parfum bărbătesc – „Mouchoir de Monsieur“ („Batista domnului“). Casa Guerlin a fost primul furnizor de parfumuri al lui Napoleon al III-lea. În 2008, cu ocazia sărbătoririi a 160 de ani de la înfiinţare, Casa de parfumuri Guerlin a lansat pe piaţă un parfum excepţional – „Les Quatre Saisons“ (semnat Jean Paul Guerlin).
Istoria parfumurilor Versailles
Francois Coty este cunoscut, în special, prin parfumul „Chypre“ (1917) şi prin faptul că este primul care a creat o gamă întreagă de produse asociate unui anumit parfum (ruj de buze, pudră), precum şi minunate flacoane de cristal pentru parfumurile sale, realizate în colaborare cu celebra firmă a bijutierului cu acelaşi nume – „Lalique“.
În cazul parfumului „Chanel N° 5”, a devenit celebră marca produsului şi mai puţin creatorul ei – Ernest Beaux, născut la Moscova, unul dintre cei mai mari parfumieri ai tuturor timpurilor. În 1920, acesta a întîlnit-o pe celebra creatoare de modă Coco Chanel, care i-a solicitat crearea unui parfum pe care să îl lanseze odată cu una dintre colecţiile sale „haute couture“. Ernest Beaux i-a prezentat mai multe variante, numerotate de la 1 la 5, şi de la 20 la 24, iar cînd a trebuit să aleagă denumirea pentru parfumul selectat, Coco Chanel s-a gîndit că îşi va prezenta colecţia în luna mai (a cincea lună a anului), în ziua de cinci, deci parfumul, ca să îi poarte noroc, se va numi „Chanel N° 5“. În 1929, Henri Almeras a creat, pentru Casa de modă Jean Patou, parfumul „Joy“, cel mai scump de pe piaţă la vremea respectivă.
În 1956 şi 1966, Casa Christian Dior a lansat parfumurile „Diorissimo“ şi „Eau Sauvage“, create de Edmond Roudnitska.
Dacă, pînă la un anumit moment, creatorii celebri de parfumuri au fost bărbaţi, de la jumătatea Secolului al XX-lea s-au impus şi nume de femei care au realizat mărci de parfumuri cunoscute, astăzi, în toată lumea – Sophia Grosjman („Tresor“ – Lancome), Honorine Blanc („Belle d’Opium“ – Yves Saint Laurent), Lolita Lempicka („Hypnose“ – Lancome) etc. Să încheiem această succintă trecere în revistă a Istoriei Parfumului cu cuvintele Donatellei Versace: „O femeie fără parfum este o femeie fără viitor“.

Sfîrşit
Marina Oros, Stelian Tănase, ArtLine.ro

COMENTARII DE LA CITITORI