Istoria sîngeroasă a Mossadului (6)

in Lecturi la lumina ceaiului

Potrivit săptămînalului german „Der Spiegel“, alţi 9 agenţi ajunseseră în Dubai, în aceeaşi zi, de noiembrie 2009, dar de pe aeroporturi diferite, din Europa. Părea că avusese loc o repetiţie generală pentru operaţiunea reală executată în ianuarie 2010. Într-un interviu acordat ziarului ,,Al-Arabiya”, şeful Poliţiei din Dubai, Dhahi Khalfan Tamim, explica de ce era sigur că Mossadul îl asasinase pe al-Mabhouh: ,,În primul rînd, avem cîteva probe ADN şi amprente. În al doilea rînd, toţi aveau paşapoarte străine autentice (membrii echipei operative), ale căror detalii erau false, iar cînd a reieşit că unii deţinători (de paşapoarte) erau din Israel… Ce credeţi, că al-Mabhouh a fost ucis de Organizaţia Peace Now? Nu. Este Mossadul, sută la sută!”. În scurt timp, şeful Poliţiei din Dubai a devenit vedetă. Petrecea ore în şir în faţa televiziunilor din toată lumea, dînd interviuri oricui era dispus să-l asculte. A devenit favoritul reporterilor de televiziune, mai ales al camerelor de securitate din Dubai. A arătat presei un film – montat, de fapt, din înregistrări ale camerelor de securitate împrăştiate în tot Dubaiul -, explicînd, cu inteligenţă, cum se mişcaseră membrii echipei operative prin Emirate, cum intraseră şi ieşiseră din hoteluri, centre comerciale şi aeroporturi, în efortul lor de a-l urmări pe al-Mabhouh, schimbîndu-şi des hainele şi luîndu-şi diferite înfăţişări. Potrivit lui Tamim, nucleul echipei criminale fusese compus din 11 membri: 3 cetăţeni irlandezi, 6 britanici, 1 francez şi 1 german. Ei ajunseseră în Dubai din diferite aeroporturi europene, unii cu o noapte înaintea operaţiunii, alţii în acelaşi timp cu al-Mabhouh, doar cîţiva sosind cu cîteva ore înaintea operaţiunii. 648 de ore de înregistrări de pe camerele de securitate au ajutat Poliţia din Dubai să reconstituie evenimentele, care culminaseră cu moartea lui al-Mabhouh. Înregistrările şi fotografiile de la ghişeele de imigraţie ale tuturor pasagerilor intraţi şi ieşiţi din Dubai l-au condus pe şeful Poliţiei la concluzia că la operaţiune nu participaseră 11, ci mai mult de 20 de agenţi ai Mossadului. El a menţionat, ca număr oficial, 27, însă, după aceea, a mai adăugat cîteva nume la lista suspecţilor. Concluziile lui generează, totuşi, cîteva întrebări: Oare Mossadul nu ştia că Dubaiul era împînzit de o reţea de camere de securitate? Potrivit lui Tamim, agenţii israelieni vizitaseră Dubaiul de cîteva ori pentru a pregăti operaţiunea. Nu văzuseră camerele de securitate? Şi, dacă da, atunci poate că intratul şi ieşitul din hoteluri, schimbarea hainelor, perucile şi mustăţile nu fuseseră decît un spectacol menit să fie surprins de camerele de luat vederi. Iar unii dintre participanţi nu luaseră parte la operaţiune, ci fuseseră folosiţi doar pentru a-i induce în eroare pe cei care aveau să examineze, mai tîrziu, înregistrările.

Un alt element: şeful Poliţiei s-a lăudat că toţi membrii echipei de acţiune fuseseră fotografiaţi în momentul cînd trecuseră pe la ghişeele de imigrări. Mossadul nu ştia că acesta era procedeul folosit în Dubai? Nu avusese grijă ca feţele agenţilor săi să fie machiate şi deghizate, aşa încît să fie imposibilă recunoaşterea lor?

A treia întrebare: cum putuseră camerele de securitate să înregistreze fiecare cadru şi fiecare secundă a mişcărilor agenţilor secreţi, cu două excepţii – intrarea şi ieşirea grupului operativ în şi din camera lui al-Mabhouh?

Tamim a dezvăluit presei că membrii echipei criminale folosiseră un număr de telefon din Austria pentru unele din comunicările lor. Verificînd înregistrările telefonice, Tamim putuse să stabilească identităţile străinilor care folosiseră acel număr şi erau, în mod evident, membri ai echipei Mossadului. El a mai arătat că unii dintre agenţi îşi plătiseră facturile din Dubai cu cărţi de credit reîncărcabile Payoneer MasterCard, o companie cu sediul în Iowa, care avea, în Israel, un centru de cercetare şi dezvoltare.

(va urma)

MICHAEL BAR-ZOHAR, NISSIM MISHAL

Păreri și opinii