Iubim mişcările populiste utile

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

Am aflat de la tv ştirea referitoare la scăderea preţului la medicamente, cu 20%, începînd cu luna iunie. E o veste bună, deoarece sîntem o naţiune bolnavă. Avem nu numai bătrîni suferinzi şi cu bani puţini, ci şi mulţi tineri afectaţi de diverse maladii.

În drum spre şcoala unde predau, mi-a fost dat să întîlnesc destui oameni necăjiţi, apăsaţi de boli şi de nevoi, îndreptîndu-se, cu paşi grei, spre dispensarul din comună. Spitalele de la oraşe gem de pacienţi. E o aglomeraţie teribilă atît pe holuri, cît şi în cabinetele de consult ori în sălile de operaţii. Sînt unităţi medicale, nu puţine, care duc lipsă de medici. Mai toţi doctorii şi asistenţii medicali au plecat spre alte meleaguri, unde sînt mai bine plătiţi. Păi, nu i-a invitat fostul preşedinte, cu rînjetul lui diabolic, să plece, dacă nu le convine? De parcă el era împăratul Pazvante Chiorul, atotputernicul, care îşi permitea să-i trateze cu dispreţ şi cinism pe toţi supuşii, nu doar pe intelectuali – doctori, profesori ş.a.m.d. – ci şi pe cei aparţinînd altor categorii sociale. Atunci, după sălbaticele tăieri de venituri, guvernul şi mafia din jurul acestui personaj de tristă amintire îşi făceau de cap: au închis spitale şi şcoli, au prăduit bugetul ţării, furînd ca-n codru. Au făcut-o la propriu, retezînd codri întregi, de-au rămas munţii noştri fără păduri, şi pădurile fără copaci. A fost, practic, un genocid, în toată puterea cuvîntului.

Şi, acum, cînd guvernul actual (nu are nici o importanţă din cine e format şi care e orientarea politică a acestuia) încearcă o relaxare fiscală, Opoziţia – grupată în jurul lui Iohannis şi alcătuită, în cea mai mare parte a ei, din indivizi rapaci şi venali, moşteniţi de la Băsescu, toţi formaţi pe „calapodul“ lui – a început să mîrîie, zicînd c-ar fi vorba de măsuri populiste. Populism, nepopulism, ce vă pasă?, am întreba noi, parafrazînd o replică din Caragiale. Ei bine, nouă chiar ne pasă, băi, aceştia. Fiindcă, spre deosebire de voi, care ne tăiaţi veniturile, cică să trăim bine, ăştia de-acum măcar mai reduc din povara fiscală care apasă pe umerii noştri. Or, acesta e un lucru esenţial, care vine în sprijinul tuturor românilor, dar, mai cu seamă, al oamenilor defavorizaţi. Şi aici e vorba, în primul rînd, de bătrîni, cei care, în marea lor majoritate, sînt năpădiţi de boli şi de nevoi. Dar, domnilor de la PNL (fost PDL), voi vreţi, neapărat, să ajungeţi la guvernare. Vă tot îndeamnă Iohannis să daţi mai abitir din coate, să formaţi ,,guvernul lui”, fiindcă el nu mai are răbdare: vrea să-şi pună oamenii de încredere la butoane. Şi asta, fiindcă dumnealui e ocupat cu vizite turistice, cu scrisul (şi-a publicat deja două cărţi şi, dacă e să judecăm după titlurile alese – ,,Pas cu pas”, ,,Primul pas” – vor urma încă multe altele) şi cu petrecerea diverselor sărbători. Iar cînd e la muncă, dacă e, nu prea-l vedem pe domnul preşedinte. A petrecut de minune de Sfintele Paşti. Tocmai în Arhipeleagul Madeira, departe de lumea dezlănţuită, de pe plaiurile noastre mioritice. Că nu prea ştim noi, prostimea, pe banii cui – asta e o altă poveste. Dar poate vom afla, la un moment dat, chiar de la omul căruia-i place lucrul bine furat – pardon! – făcut.

Aşadar, stimaţi penelişti, foşti pedelişti, foşti băsişti, actuali iohannişti! Vă place, ori nu vă place, noi primim bucuroşi reducerea TVA, însemnînd micşorarea unor preţuri. Mai ales la alimente şi la medicamente. De aceea, domnilor aşa-zis democraţi, sîntem de acord cu mişcările populiste, cîtă vreme astfel de măsuri vin în sprijinul oamenilor necăjiţi şi suferinzi, din bolnava noastră Românie.

GEORGE MILITARU

COMENTARII DE LA CITITORI