Jean Constantin – o carierã dedicatã comediei

in Lecturi la lumina ceaiului

Actorul Jean Constantin, „maestrul comediei româneşti“, a decedat la vîrsta de 81 de ani, dupã o carierã dedicatã teatrului şi filmului, care are ca repere producţii ca „Toate pînzele sus“, „Nea Mãrin miliardar“ şi „BD“, culminînd cu „Poker“, în care artistul şi-a jucat propriul rol. Jean Constantin s-a nãscut la 21 august 1928 la Techirghiol, în judeţul Constanţa. A debutat pe scenã la secţia de estradã din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa, în 1957. A început sã munceascã la Constanţa, ca muncitor normator, unde a cunoscut oameni talentaţi, alãturi de care a înfiinţat o brigadã artisticã. Apoi a început sã joace la Casa de Culturã, iar din 15 decembrie 1957 s-a înfiinţat secţia de estradã din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa, unde actorul a rãmas pînã la ieşirea la pensie. Actorul a debutat anii ‘60 şi a jucat în circa 80 de filme, cum ar fi „Baronul Ecluzei“ (1960), „Rãzbunarea haiducilor“ (1968), „Zile de varã“ (1968), „Prea mic pentru un rãzboi atît de mare“ (1969), devenind celebru în anii ‘70, cu seria de filme de comedie „B(rigada) D(iverse)“, unde a jucat alãturi de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rãdulescu, Puiu Cãlinescu şi Iurie Darie, dar şi „Nea Mãrin miliardar“ (1979), unde i-a avut colegi pe Amza Pellea, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu-Matei, Stela Popescu şi Ştefan Bãnicã. Totodatã, Jean Constantin este foarte cunoscut şi pentru rolul lui Ismail din „Toate pînzele sus“, de Mircea Mureşan.
Printre cele mai recente filme în care a jucat celebrul actor se numãrã „Poker“ şi „Supravieţuitorul“ (2008), de Sergiu Nicolaescu, „Roming“, de Jiri Vejdelek (2007), „Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii“ (2006), de Cãtãlin Mitulescu, „Pãcalã se întoarce“ (2006), „A doua cãdere a Constantinopolului“ (1994), „Chiriţa la Iaşi“ (1987), „Iancu Jianu, haiducul“ (1981), „Nea Mãrin miliardar“ (1979), „Haiducii lui Şaptecai (1970)“, „Procesul alb“ (1965) etc.
Cunoscutul actor a jucat şi pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, fiind distribuit în spectacolul „O scrisoare pierdutã“, de Radu Beligan. De asemenea, Jean Constantin a jucat în mai multe seriale şi filme de televiziune, printre care „Vine poliţia!“ de la Pro TV şi în „Regina“, difuzat de Acasã TV.
Jean Constantin a primit premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo din 2008, dar şi premiul special pentru teatru de revistã, acordat de UNITER, în 2003.
Cel care a fost considerat „maestrul comediei“ a fost învestit, în 2007, drept Cavaler de Malta al Ordinului „Sf. Ioan“ de Ierusalim, într-o ceremonie desfãşuratã la Suceava. Totodatã, Consiliul Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România i-a acordat, în 2003, o clachetã de aur şi o medalie jubiliarã „Magna Cum Laudae“. În semn de recunoaştere a talentului actorului Jean Constantin, Jean Badea, fost secretar al literar al Teatrului de revistã Fantasio, i-a dedicat biografia artisticã „Omul care aduce hazul“, publicatã în 1998. Din 1999, Jean Constantin este şi cetãţean de onoare al oraşului Constanţa, unde a şi locuit. El a fost cãsãtorit de trei ori, petrecîndu-şi ultimii ani din viaţã cu Elena Jean. Actorul Jean Constantin a decedat, la vîrsta de 81 de ani, în locuinţa sa de la Constanţa.
Actorul Jean Constantin a fost gãsit mort în locuinţa sa din Constanţa, de cãtre rudele sale. În ultimul an, Jean Constantin a fost internat la spitale din Constanţa şi din Capitalã, cu afecţiuni cardiace.

COMENTARII DE LA CITITORI