JOCURILE OLIMPICE DE IERI ŞI DE AZI

in Lecturi la lumina ceaiului

De la Rio
Echipa noastră de handbal feminin intră în focul întrecerilor încă din primele zile ale Jocurilor. Astfel, la 7 august, va întîlni Angola (ora 1,50); la 8 august, va întîlni Brazilia (ora 22,40); la 10 august, va juca cu Muntenegru (ora 17,30); la 12 august, au meci cu Spania (ora 20,40), iar ultima întîlnire din preliminarii, va fi cu Norvegia, la 14 august (ora 22,40). Primele 4 echipe vor juca în sferturile turneului olimpic. Succes, fetelor!
Primii participanţi români ajunşi la Rio au avut parte de surprize. Astfel au găsit ţevi sparte la baie, sau, dimpotrivă, lipsă, neinstalate; au găsit boilere stricate sau camere nefinisate, cu instalatori şi zugravi încă în plină activitate. De altfel, unul dintre organizatori declara, cu cîteva zile în urmă, că aproape jumătate dintre camere nu sînt, încă, finisate.
Unul dintre sabreurii noştri declara că, la această Olimpiadă, sînt mai puţin timoraţi, deoarece nu li se mai urează, ca la cele din trecut: „Să vă întoarceţi cu medalii“, ci li se spune doar: „Să veniţi sănătoşi“. Toţi reprezentanţii noştri au plecat cu riscul să înfrunte o gripă care bîntuie pe acolo, gripă care, mai ales din cauza mass-media, a speriat lumea, dar se pare că nu este mai periculoasă decît cazurile de gripă cunoscute. Doar Simona Halep nu a avut curaj…
Şi despre campionii din Antichitate
Continuăm să vă povestim despre campionii vestiţi ai Olimpiadelor antice. Glaucos, fiul lui Demylos, era agricultor. Într-o zi, cînd îşi ara pămîntul, i-a căzut brăzdarul de la plug. A reuşit să-şi repare plugul dînd cu braţul lovituri tari ca de ciocan. Demylos, tatăl lui, cînd a văzut ce forţă are, l-a trimis la Jocurile Olimpice, unde, însă, iniţiat în arta pugilatului, la un moment dat, plin de răni de la loviturile primite, era aproape să abandoneze. Atunci, Demylos i-a strigat: „Băiete, loveşte cum ai lovit la plug!“. Ceea ce a şi făcut, şi şi-a răpus adversarul. De atunci, a mai obţinut victorii, iar insula unde se află mormîntul lui îi poartă şi astăzi numele. Un alt erou este Diagoras, din Rodos. El insuşi învingător olimpic la proba de pugilat, a avut trei fii: Acusilaos, Damagotos şi Dorieus. Toţi trei au ieşit învingători la Olimpiade. Primul a cîştigat proba de pugilat, al doilea a cîştigat la trîntă, iar al treilea, cel mai tînăr, la pancraţiu (un amestec de lupte cu box) Se spune că, în ziua premierii fiilor săi, el a murit fericit în braţele lor.
Povestea însă nu se opreşte aici. Şi fiica lui Diagoras, Kallipateira, a avut doi fii, Eucles şi Peisirodos, care, şi ei, au ieşit învingători la Jocurile Olimpice. Statuia lui Peisirodos se află în Olimpia, chiar lîngă cea a lui Diagoras, bunicul său. Pentru că tatăl lui Peisirodos murise, acesta a fost pregătit de mama sa, Kallipateira. Şi fiindcă, la greci, femeile nu aveau voie să asiste la jocuri – cele prinse fiind condamnate la moarte – Kallipateira a asistat la Jocuri în travesti, ca profesor de gimnastică – un fel de antrenor – aceştia avînd un ţarc special amenajat. În momentul în care fiul ei a cîştigat, ea a sărit bucuroasă din ţarcul rezervat însoţitorilor, dezvelindu-şi o parte a corpului, fiind astfel recunoscută ca fiind femeie. Pînă la urmă, fiind soţie şi mamă de învingători olimpici, a fost iertată, însă de atunci s-a luat măsura ca însoţitorii concurenţilor să fie obligaţi să stea în pielea goală.

SILVIU DUMITRESCU

COMENTARII DE LA CITITORI