JOCURILE OLIMPICE ÎN PLINĂ DESFĂŞURARE

in Lecturi la lumina ceaiului

„Turiştii au început să ia medalii“
Speriaţi că în primele 3 zile ale Jocurilor Olimpice nu s-a luat nici o medalie, conducătorii sportului românesc au început să se vaite, să dea vina pe sportivi că au venit ca turişti, că îşi bat joc de competiţii; ba Alin Petrache, preşedintele COSR, declara că, în timp ce alte ţări „zboară cu avionul cu reacţie“, noi de abia „am coborît din copac“. Cîtă dovadă de incompetenţă! Cît de puţin îi cunosc aceşti conducători pe sportivii noştri care, fără excepţie, odată ajunşi la J.O., se luptă cu străşnicie pentru un loc cît mai bun! S-au întrebat, oare, cum se explică faptul că spadasinele noastre au concurat dezastruos în întrecerile individuale şi au cîştigat titlul olimpic la echipe? Oare nu au greşit cînd au stabilit cu cîte zile înainte trebuie să sosească sportivii la competiţii? COSR-ul a dat bani Federaţiilor pentru pregătirea sportivilor olimpici. Dar s-au interesat cum au fost folosiţi aceşti bani de către acestea? Ştiu aceşti conducători că au fost atleţi olimpici care, în pregătirea lor, nu au avut, mare parte din timpul de pregătire, nici cel puţin un maseur, că de medic, biochimist, psiholog, nici vorbă? Îi admirăm pe sportivii noştri care au luat medalii sau nu, dar care au luptat din toate puterile. Uneori, am fost victimele unor arbitraje revoltătoare, cum s-a întîmplat la box, unde Mihai Nistor a fost declarat învins, cu toate că adversarul lui a fost numărat de arbitrul de ring de două ori. Alteori, cum s-a întîmplat la canotaj cu echipajul de 8+1 al fetelor, care deşi au ajuns în finala probei din recalificări, au reuşit, cu un finiş extraordinar, să cucerească medalia de bronz. Sau că, după cum afirmam în materialul precedent, la fiecare Olimpiadă au apărut şi minuni, acestea au apărut şi acum. Bronzul halterofilului Gabriel Sîncrăian (cat. 85 kg.) sau aurul fetelor de la spadă pe echipe, obţinut după ce fuseseră eliminate în primele faze ale competiţiei, sînt adevărate minuni.
Atletismul, în prim-plan
Ca şi la Olimpiadele antice, probele atletice sînt, la orice ediţie, pe primul plan. De altfel, acestea şi ocupă cele mai multe zile din programul Jocurilor, alături de gimnastică. Iar atletismul românesc se bucură de o mulţime de medalii cucerite de reprezentanţii săi în ediţiile precedente. Numai la aruncări, atleţii noştri au cucerit 9 medalii, afirma, zilele trecute, Dan Serafim, el însuşi antrenor artizan al acestor succese. Astfel, Lia Manoliu a cucerit 3 medalii, Mihaela Peneş – 2 medalii, şi cîte una: Argentina Menis, Gheorghe Megelea, Florenţa Crăciunescu şi Mihaela Loghin. De asemenea, la alergări şi sărituri am obţinut, de-a lungul anilor, medalii de la atleţi excepţionali ca, de pildă: Viorica Viscopoleanu, la săritura în lungime, cu record olimpic şi mondial, Paula Ivan, de asemenea cu record olimpic, neîntrecut pînă astăzi, la proba de 1.500 m. Au mai obţinut medalii de aur Anişoara Cuşmir, la săritura în lungime, Maricica Puică, Gabriela Szabo, Doina Melinte, iar dintre medaliaţii cu argint şi bronz, ne amintim de Vali Ionescu, Oana Pantelimon, Alina Astafei, Cristina Cojocaru, Fiţa Lovin, Violeta Beclea, Maria Cioncan şi Marian Oprea, care mai concurează şi acum.
Astăzi, atletismul nostru este în mare cădere, din care cu greu poate ieşi. Nu este vorba doar de bani, ci de mult mai multe cauze, dar nu este acum momentul de analiză. Deocamdată, să ne mulţumim dacă reuşim să avem atleţi în finală. Nu au reuşit, pînă acum, acest lucru majoritatea atleţilor care au intrat în concurs. Ba, mai mult. Paula Todoran, la maraton, a sosit pe locul 101 (!), iar Daniela Cîrlan a abandonat la aceeaşi probă. Dar mai sînt probe şi atleţi de intrat în concurs…

Silviu Dumitrescu

COMENTARII DE LA CITITORI