JOCURILE OLIMPICE S-AU TERMINAT

in Lecturi la lumina ceaiului

Printre eroii de la Rio
Jocurile s-au terminat, au rămas doar eroii Olimpiadei. Ei vor dăinui de-a lungul istoriei Olimpiadelor moderne alături de nemuritorii cîştigători ai Olimpiadelor antice, cu aproape trei milenii în urmă. Este greu, şi nici nu trebuie, să faci o ierarhie a lor, astfel că vom începe cu jamaicanul Usain Bold, pentru simplul motiv că atletismul este mai aproape de inima noastră şi, fără îndoială, pentru că atletismul este şi regele Olimpiadelor. Bold a participat la a treia Olimpiadă consecutiv, cîştigînd, la fiecare dintre ele, 3 medalii de aur la probele la care a concurat: 100 m plat, 200 m plat şi ştafeta 4 x 100 m, pe care a cîştigat-o alături de ceilalţi 3 coechipieri jamaicani. În acest interval, a participat şi la Campionatele mondiale, nefiind niciodată învins. Este o ispravă deosebită, mai ales dacă ţinem seama că victoriile lui au fost categorice şi, de cele mai multe ori, s-au terminat cu noi recorduri mondiale sau olimpice. A împlinit 30 de ani în ziua în care cîştiga ultima medalie de aur la Rio şi a declarat că se va retrage după Mondialele de anul viitor, de la Londra. Şi înotătorul american Michael Phelps are o carte de vizită impresionantă: a participat la 4 ediţii ale Jocurilor Olimpice: Atena (2004), Beijing (2008), Londra (2012) şi Rio de Janeiro ( 2016 ) şi a luat 23 de medalii de aur, 3 de argint şi două de bronz. Pentru el, la 31 de ani, a fost ultimul concurs înaintea retragerii din sport.
Eroină a Olimpiadei a fost şi gimnasta americană de 19 ani, Simone Biles, care a cîştigat 4 medalii de aur şi una de argint. Rezultat care egalează recordul româncei Ecaterina Szabo, care cucerise 4 medalii de aur la Ediţia Jocurilor Olimpice din 1984.
Un alt erou, dar de astă dată negativ, este irlandezul Patrick Hickey preşedintele Comitetului Olimpic Irlandez. Dar nu este numai atît. Mai este şi membru al Comitetului Internaţional Olimpic, despre care C.I.O. a declarat că e „demisionar temporar“ (!) dar şi vicepreşedinte al Asociaţiei Comitetelor Olimpice şi preşedinte al Asociaţiilor Europene pentru vînzarea biletelor la Olimpiadă. El a fost descoperit că ar face parte din Mafia care se ocupă de vînzarea biletelor la Olimpiadă şi care învîrte afaceri în valoare de 2,8 milioane de euro.
De asemenea, planează dubii şi asupra sud-africanului de 24 de ani, Wayde van Niekerk, atletul care, în mod surprinzător, a întrecut recordul mondial la proba de 400 m plat al lui Michael Johnson, stabilit în 1999, de 43,18, alergînd această distanţă în 43,03 secunde cu multă uşurinţă. Dacă performanţa este „curată“, el este primul atlet cu şanse să-l întreacă pe Bold, la 200 m.
Eşec desăvîrşit!
Niciodată nu s-a mai întîmplat ca atleţii noştri să participe la Campionate Europene, Mondiale sau la Olimpiade şi să nu treacă nici unul de bariera calificărilor, sau acolo unde acestea nu au existat, să nu se claseze nici unul cel puţin în primele 12 locuri. Eşec desăvîrşit! Mai ales că au fost atleţi care dacă nu au reuşit să ia o medalie, măcar să se fi clasat în următoarele locuri din finală. Poate o excepţie a fost Andrei Gag, care nu s-a calificat pentru finală datorită unui singur centimetru care i-a lipsit la aruncarea greutăţii. Sau cum a fost cazul cunoscutului atlet la triplusalt Marian Oprea, care a depăşit pragul la calificări de 3 ori la rînd. Să ne fie cu iertare dacă greşim, dar nouă nu ni se pare normal ca un atlet cu experienţa lui Marian să facă o asemenea greşeală decît dacă vreun alt motiv, pe care nu-l cunoaştem, să-l fi determinat la aceasta. Dar, despre situaţia atletismului nostru de la ora actuală vom reveni într-un alt material, cînd se vor mai limpezi apele.
SILVIU DUMITRESCU

COMENTARII DE LA CITITORI