Judecătorii de la Curtea Constituţională şi-au tras pensii de magistraţi

in Război corupției

Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de judecătorul constituţional Mona Pivniceru, care dorea ca mandatul de la CCR să fie considerat vechime pentru pensia de serviciu a magistraţilor.
În prezent, legea nu adaugă şi mandatul de la Curtea Constituţională la vechimea în profesia de magistrat. Aşa că judecătoarea CCR Mona Pivniceru a ajuns să conteste actul normativ chiar la Curte. În aceeaşi situaţie se află şi un alt judecător constituţional, Tudorel Toader, care îşi termină mandatul în doar două luni şi vrea pensie specială. Potrivit articolului 82, alineatul 2 din Legea 303/2004, „judecătorii şi procurorii sînt pensionaţi la cerere înainte de împlinirea vîrstei prevăzute de lege şi beneficiază de pensia prevăzută la alin. (1), dacă au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în aceste funcţii. La calcularea acestei vechimi se iau în considerare şi perioadele în care judecătorul sau procurorul a exercitat profesia de avocat, fără ca ponderea acestora să poată fi mai mare de 10 ani“. Alineatul 1 al aceluiaşi articol prevede că „judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură beneficiază, la împlinirea vîrstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării“. Potrivit legii, din Curtea Constituţională pot face parte şi persoane care nu au neapărat o pregătire juridică, deci care nu sînt neapărat magistraţi. În aceste condiţii, cei nouă ani de mandat la Curtea Constituţională nu se calculează ca vechime în activitatea de magistrat. Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, declara înaintea şedinţei CCR că pînă la urmă este o chestie de corelare legislativă şi că este normal ca acest mandat la CCR să fie cuantificat la vechimea în munca de magistrat, pentru că judecătorii CCR sînt asimilaţi magistraţilor atît la nivel salarial, cît şi la nivelul competenţelor şi ar trebui ca şi la pensie să se întîmple acelaşi lucru.
A vrut să se pensioneze mai devreme
Mona Pivniceru, care are 57 de ani, a mai încercat să se pensioneze, dar nu a reuşit. Iniţial, i s-a admis cererea, dar apoi s-a constatat că nu avea vechimea obligatorie în magistratură de 25 de ani, mai avînd nevoie de 2 ani pentru a îndeplini această condiţie. Dacă i s-ar aduna anii de la CCR, Pivniceru îşi poate face dosarul de pensionare. În 2012, Mona Pivniceru a depus la CSM o cerere prin care solicita pensie de serviciu, la care nu mai avea însă dreptul, deoarece îşi dăduse demisia din magistratură în august 2012, atunci cînd a fost numită în funcţia de ministru al Justiţiei. Lui Pivniceru i s-au comunicat deciziile prin care i s-au stabilit drepturile salariale din perioada în care aceasta era membru ales al CSM, calitate pierdută prin intrarea în politică. La rîndul său, profesorul Tudorel Toader, rector suspendat al Universităţii „Al.I. Cuza” şi judecător la Curtea Constituţională a României, nu are încă vîrsta de pensionare. Dosarul i-a fost respins de Casa de Pensii Iaşi, Toader contestînd decizia la Tribunal. El are 25 de ani vechime în muncă, dar nu a lucrat numai ca magistrat în această perioadă.

Sorin Ghica

COMENTARII DE LA CITITORI