Kelemen Hunor îi pîrăşte pe români la Ambasade

in Lecturi la lumina ceaiului

Nemulţumit de felul în care o parte a presei române a relatat evenimentele de la Tîrgu Secuiesc, din 1 Decembrie, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a trimis, în 9 decembrie, o scrisoare cancelariilor străine, după ce a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Dacian Cioloş, în care a sugerat că Beke Istvan, extremistul suspectat de terorism, nu ar avea parte de un tratament corect.

„Ne îngrijorează modul în care o parte a mass mediei româneşti, conform datelor oferite de autorităţi, a prezentat cele întîmplate la Tîrgu Secuiesc din unghiul culpabilizării colective a maghiarilor. Un rezultat previzibil al acestui demers ar putea fi acela că, de acum încolo, societatea românească poate percepe drept sursă de pericol fiecare năzuinţă legitimă a comunităţii noastre. Am avut prilejul de a-i informa pe şeful statului şi pe primul-ministru asupra acestor temeri, la care ni s-au alăturat şi dînşii. Totodată, ne-au asigurat de faptul că cele întîmplate nu vor însemna o schimbare de direcţie în privinţa raportării la comunitatea maghiară din România. Acest fapt ne dă speranţa că, după aceste turbulenţe, relaţia dintre majoritate şi minoritate va reveni la normalitate”, a spus liderul maghiarilor, într-o scrisoare în limba engleză, adresată ambasadorilor.

Preşedintele UDMR şi-a manifestat nemulţumirea faţă de modul în care acest caz, încă neelucidat de autorităţile responsabile, a fost prezentat cu trimitere la atacurile teroriste de la Paris. „Procedurile aplicate de DIICOT şi isteria creată în presă nu au rămas fără ecou nici în orăşelul locuit în mare majoritate de către maghiari, Tîrgu Secuiesc. În ultimele zile, sute de persoane au protestat în stradă în favoarea eliberării lui Beke István şi împotriva atacurilor nedemne din mass media”, a mai spus liderul maghiar, în scrisoarea în care susţine şi că UDMR respinge extremismul de orice fel.

Reacţia liderului UDMR, scrie BN24.ro, vine după ce judecătorii Înaltei Curţi au respins contestaţia extremistului Beke Istvan Attila la decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat că ar fi plănuit să confecţioneze şi să detoneze un dispozitiv exploziv la Tîrgu Secuiesc, de 1 Decembrie. Înainte de acest moment, într-un interviu pentru ,,Adevărul”, Kelemen Hunor a afirmat că dosarul DIICOT nu stă în picioare şi a avertizat că lucrurile ar putea scăpa de sub control, din cauza presupusei stigmatizări a comunităţii maghiare. În acelaşi interviu, el a menţionat că poate ar fi nevoie de „o altă Zi naţională a României“.

Nu este prima oară cînd Kelemen Hunor, contrar declaraţiilor, se opune deciziilor justiţiei din România. Site-ul menţionat reaminteşte că preşedintele UDMR a reclamat, într-o vizită efectuată în SUA, cazul fostului deputat UDMR, Marko Attila, care ar reprezenta „începutul unui proces periculos de restauraţie, sub masca luptei anticorupţie”. Liderul maghiar i-a spus Secretarului american de stat pentru afaceri europene şi euroasiatice, Hoyt Yee, că parteneriatul dintre SUA şi România include, pe lîngă chestiunile de securitate, şi problematica respectării drepturilor minorităţilor. Marko Attila are două mandate de urmărire internaţională pe numele său în acest moment, în două dosare diferite. El se află în continuare în Ungaria, unde beneficiază de protecţia premierului Viktor Orban.

Liderii maghiari, în frunte cu Kelemen Hunor, au mai criticat procurorii DIICOT şi la sfîrşitul anului trecut, cînd i-au luat apărarea primarului din Sfîntu Gheorghe, Antal Arpad, după ce s-a început urmărirea penală împotriva sa. În 13 decembrie 2014, Antal Arpad a luat cuvîntul de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali ai UDMR şi a cerut premierului să-l „instruiască” pe prefectul de Covasna „să îi lase în pace pe maghiari”. În caz contrar, s-ar putea repeta ce s-a întîmplat în 1990 la Tîrgu Mureş, a spus acesta.

Reamintim că Beke Istvan Attila, în vîrstă de 40 de ani, a fost arestat preventiv la 1 decembrie, de Curtea de Apel Bucureşti, la cererea procurorilor DIICOT, care îl acuză de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive. Beke Istvan rămîne încarcerat, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins contestaţia la decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile.

COMENTARII DE LA CITITORI