Laszlo Tökes şi ai lui, cascadorii rîsului

in Polemici, controverse

Laszlo Tökes, europarlamentar FIDESZ, a bătut iar cîmpii despre problema autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc şi i-a mulţumit premierului Ungariei, Viktor Orban, de faţă, pentru „serviciile aduse naţiunii maghiare”, vorbind despre acordarea „protectoratului“ pentru maghiarii din afara graniţelor acestei ţări.
„Înainte de a ne acuza cineva de iredentism, trebuie să spunem că nu e o problemă de frontieră (…), nu vrem teritorii, ci drepturi comunitare. (…) Vrem, în acord cu legislaţia din România, să creăm un sistem global şi real pentru comunitatea maghiară din România, care, conform convingerilor noastre, este singura garanţie pentru a asigura dezvoltarea noastră liberă. Voinţa noastră este în acord deplin şi corespunde normelor de autonomie din multe ţări şi funcţionează în Europa. (…) Trebuie să ne simţim acasă pe meleagurile unde ne-am născut, unde s-au născut strămoşii noştri, să ne păstrăm identitatea şi să nu devenim străini la noi acasă“, a spus Laszlo Tökes, potrivit traducerii asigurate de organizatori. Universitatea de la Băile Tuşnad a fost organizată de Fundaţia Pentru Minorităţi – Pro Minoritate din Budapesta şi Consiliul Tineretului Maghiar din România – Cluj.
Tökes şi cei care bat apa-n piuă cu autonomia Transilvaniei sau/şi a Ţinutului Secuiesc să pună mîna să citească din Constituţie.

Alexandru Panait

COMENTARII DE LA CITITORI