Legăturile Clanului Kennedy cu Mafia (1)

in Lecturi la lumina ceaiului

La 22 noiembrie 1963, în timp ce caravana preşedintelui Kennedy traversa, cu 10 kilometri la oră, Strada Elm, în oraşul Dallas, împreună cu Jacqueline şi guvernatorul John Connally, 3 împuşcături, aparent trase de la etajul V al unei clădiri din apropiere, i-au rănit pe Kennedy şi pe Connally. Preşedintele a murit 30 de minute mai tîrziu, în Parkland Memorial Hospital. Un glonte îi distrusese partea dreaptă a creierului. După o oră şi jumătate, la bordul Air Force One, care îl ducea la Washington, cu sicriul predecesorului său în zona de transport şi cu văduva care încă mai avea pe haine sîngele soţului ei, Lyndon B. Johnson, depunea jurămîntul ca nou Preşedinte al Statelor Unite.

În capitala federală, omul care fusese cel mai apropiat consilier al preşedintelui ucis trebuia să lase la o parte durerea, în timp ce avionul cu noul locuitor al Casei Albe se apropia de Washington. Cînd a primit vestea asasinatului fratelui său, Robert Kennedy se afla în casa lui din Hickory Hill, Statul Virginia. Nu era timp pentru doliu.

„Acum trebuia să organizeze o înmormîntare, să consoleze o văduvă şi pe cei doi nepoţi ai săi, John Jr. şi Caroline, şi să apere documentele confidenţiale ale lui JFK“, afirmă jurnalistul Seymur Hersh în cartea sa „La cara oculta de J. F. Kennedy“. Cel care încă mai era procuror generat l-a sunat pe McGeorge Bundy, consilier în Securitatea Naţională, să îi ordone să protejeze arhivele private ale lui Kennedy, chiar cu preţul vieţii, i-a spus Bobby Kennedy. Bundy s-a consultat cu Departamentul de Stat, care i-a recomandat să schimbe codurile de acces la arhivele private, înainte ca oamenii lui Johnson să poată ajunge la ele.

Documentele prezidenţiale arătau, de exemplu, că JFK şi fratele lui, Bobby, erau la curent cu complotul CIA pentru asasinarea lui Fidel Castro, după eşecul de la Bahia Cochinos în 1961. Alte documente evidenţiau implicarea preşedintelui asasinat în moartea lui Patrice Lumumba în Congo, a lui Rafael Leonidas Trujillo în Republica Dominicană şi a lui Ngo Dihn Diem în Vietnamul de Sud. Pe lîngă acesrea, existau şi alte secrete care nu trebuiau dezvăluite.

În ultimele luni ale Administraţiei Eisenhower şi cu ştiinţa lui John Kennedy, Sam Giancana, capul Mafiei din Chicago, a fost contactat de sus-puşi ai Agenţiei Centrale de Inteligenţă pentru implicarea în complotul privind asasinatul liderului cubanez Fidel Castro.

Cert era că Giancana, Naş în Chcago din 1957, şi „soldaţii“ săi fuseseră deja închişi de clanul Kennedy în timpul campaniei prezidenţiale din 1960 împotriva republicanului Richard Nixon. Sam Momo Giancana nu numai că deturnase o cantitate colosală de fonduri provenite de la sindicate, prin intermediul lui Jimmy Hoffa, dar a avut şi un aport esenţial în triumful lui Kennedy în Illinois şi în alte 4 state, unde voturile democrate erau puţine. Capul Mafiei din Chicago fusese contactat de Frank Sinatra, care se afla în relaţii bune cu ambele părţi. Reprezentantul viitorului preşedinte al Statelor Unite în conversaţiile cu Cosa Nostra din Chicago va fi, nici mai mult, nici mai puţin decît însuşi tatăl lui JFK, Joseph Kennedy. Fost contrabandist cu alcool de origine clandestină în timpul „prohibiţiei“, patriarhul clanului Kennedy, pe care Sam Giancana îl numea „Mafia irlandează“, datorită originilor familiei preşedintelui, ştia cum funcţionează mintea italienilor din Cosa Nostra. Tatăl lui John şi Robert Kennedy îşi cîştigase un statut social bun mulţumită importului de alcool în timpul „legii seci“, folosind acte pentru medicamente. În acei ani, patriarhul Kennedy i-a cunoscut pe Frank Costello, Abner Longy Zwillman şi pe Al Capone. În 1930, după ce a fost numit ambasador la Londra, de către preşedintele Roosevelt, Joseph Kennedy s-a asociat cu James Roosevelt, fiul proaspăt numitului locatar al Casei Albe.

(va urma)

Eric Frattini

COMENTARII DE LA CITITORI