Legăturile periculoase ale celor trei foşti baroni PDL din Vest (3)

in Război corupției

Fostul director al NIS Petrol, „anchetat” în dosarul LPF – RCS-RDS
Reamintim că NIS Petrol, partenerul Geolink SRL, la rîndul ei partener al firmei care a cadastrat cele 12 unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului Timiş şi ai cărei patroni au fost parteneri ai grupării Popoviciu-Ostaficiuc, avea la momentul derulării acestei afaceri un administrator în persoana lui Mihai Corbu. Mai mult, acelaşi Mihai Corbu a deţinut, înainte de a ajunge la NIS Petrol SRL, funcţia de director al Lukoil România, companie implicată, de asemenea, într-un amplu dosar penal, fiind acuzată de o evaziune fiscală care depăşeşte un miliard de euro.
Popoviciu şi Ostaficiuc, urmăriţi penal pentru abuz în serviciu
Şi foştii „baroni” ai Timişoarei au dosare penale. Procurorii DNA susţin că în 2010 deputatul Alin Popoviciu şi fostul şef al CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc, au determinat mai mulţi comercianţi să renunţe la spaţiile comerciale pe care le aveau închiriate în incinta Aeroportului Internaţional Timişoara. În continuare, cei doi şi deputatul Sămartinean Mircea, ajutaţi de funcţionarii din cadrul aeroportului, au trucat licitaţiile pentru închirierea spaţiilor comerciale. Astfel, firma controlată de Alin Popoviciu şi Ostaficiuc a ajuns să închirieze sapaţiile din aeroport la un preţ foarte mic. Concret, suspecţii Popoviciu Alin Augustin Florin şi Ostaficiuc Constantin, în scopul obţinerii de beneficii materiale în cuantum de aproximativ 4.000 euro/lună, l-au determinat pe fostul director al aeroportului să declanşeze procedura de închiriere a spaţiilor comerciale din incintă.
Consultanţă pentru colegul Falcă, de la PDL, actual PNL
Procad SRL, cheia acestei poveşti, derulează contracte şi în fieful lui Gheorghe Falcă, un alt candidat al PNL, fost membru al PDL, pentru Primăria Municipiului Arad. Spre exemplu, în aprilie anul trecut, Primăria Municipiului Arad a organizat o licitaţie, în vederea achiziţiei de servicii de inventariere şi de evaluare a tramei stradale din oraş. Contractul a fost atribuit, în 18 aprilie 2015, firmei Procad SRL Timişoara, pentru 419.120 de lei cu TVA. În 25 mai 2016, Consiliul Judeţean Arad a contractat aceeaşi companie pentru efectuarea de servicii de consultanţă tehnică, de topografie şi de cadastru, în vederea identificării şi evaluării unor terenuri din Arad, pentru efectuarea unui schimb între judeţ şi municipalitate. Conform caietului de sarcini, contractul încetează de drept în data de 31 noiembrie anul curent, putînd fi prelungit, ca perioadă de execuţie, în urma unor negocieri viitoare, însă neputînd fi sub nici o formă suplimentat din punct de vedere fianciar. Suma pentru care Procad SRL va efectua aceste servicii este de 17.000 de lei fără TVA. Pare mică, însă schimbul de terenuri care face obiectul acestei lucrări vizează suplimentarea suprafeţelor de teren din patrimoniul Consiliului Judeţean Arad, aflat în administrarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi a Garajului Consiliului Judeţean. În prezent, acest teren este utilizat la maximum, nemaiputînd fi construit absolut nimic. Primăria lui Gheorghe Falcă, pe de altă parte, deţine în zonă un teren în suprafaţă totală de 7.050 metri pătraţi, vizat de Consiliul Judeţean. De toate documentele se va ocupa, în acest sens, SC Procad SRL Timişoara. Societatea Procad SRL din Timişoara, deţinută de actualul rector al USAMV Banat, Cosmin Alin Popescu, de soţia acestuia, Gabriela, şi de Ion Miron, controlează, la rîndul ei, alte două societăţi comerciale, respectiv SC Banatsem SRL şi Artim Project SRL, ambele cu sediul în Timişoara.
La sfîrşitul anului trecut, firma controlată de actualul rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Banat a încasat de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară un contract în valoare de peste 3,4 milioane de euro pentru cadastrarea a 12 localităţi. Compania parteneră a Procad a lucrat, în 2014, pentru subsidiara Gazprom în România. Este vorba de NIS Petrol, societate care a parafat toate actele de vînzare-cumpărare a staţiilor de combustibil la Biroul Notarial al Ioanei Băsescu, fiica fostului preşedinte.

Sfîrşit

COMENTARII DE LA CITITORI