Lucruri incredibile pe care cîinii le simt cînd e vorba despre stăpînii lor

in Lecturi la lumina ceaiului

De secole, oamenii apelează la cîini atunci cînd simt nevoie de afecţiune şi companie. Iar motivul acestui comportament este simplu: cîinii sînt creaturi inteligente şi perceptive. Poate că nu înţeleg fiecare nuanţă din viaţa de zi cu zi, însă au abilitatea incredibilă de a înţelege stările emoţionale ale stăpînilor. Nu degeaba cîinele este numit cel mai bun prieten al omului.
Ştiu cînd vă este teamă
Aţi auzit un zgomot în mijlocul noptii şi v-a „sărit inima din piept“? Cîinele vă poate simţi frica şi, de obicei, vă imită comportamentul. Dacă vreţi să alungaţi teama cîinelui, trebuie ca mai întîi să o alungaţi pe a dvs.. Fac excepţie de la această regulă rasele care au fost crescute pentru pază şi protecţie.
Observă inegalitatea
Cîinii îşi pot da seama dacă aveţi un alt animal de companie favorit. Să spunem că aveţi doi cîini şi ambii au fost răsplătiţi pentru că s-au comportat bine. Dar dacă îl recompensaţi doar pe unul dintre ei, celălalt va crede că a făcut ceva rău. S-ar putea ca el să nu mai coopereze şi să apară rivalitatea între ei. Şi oamenii au de învăţat din aceasta.
Ştiu dacă sînteţi atenţi
Cercetările ştiinţifice au demonstrat că un cîine ştie că se află printre oameni şi se va comporta corespunzător. Chiar şi cel mai bine antrenat cîine din lume poate ceda unei tentaţii atunci cînd lîngă el nu se află nici un om.
Ştiu cînd sînteţi bolnavi
Cîinii au fost întotdeauna recompensaţi pentru simţul lor olfactiv, care este de mii de ori mai bun decît al oamenilor. Există cîini antrenaţi să detecteze drogurile, dar şi cîini dresaţi să detecteze mirosurile subtile ale unor forme de cancer sau cîini care au fost pregătiţi pentru a-şi alerta stăpînii chiar şi cu cîteva ore înainte de a avea un atac de cord.
Ştiu cînd sînteţi trişti
Nu-i aşa că aţi observat că animalul dvs. de companie ştie ce să facă atunci cînd sînteţi trişti? Studiile au demonstrat că aceste animale ştiu cînd stăpînii lor sînt la pămînt din punct de vedere emoţional şi ştiu cum să se apropie de ei. În acelaşi timp însă, oamenii de ştiinţă încă nu au aflat cu siguranţă daca aceste patrupede chiar înţeleg empatia.

SFATUL PĂRINŢILOR

COMENTARII DE LA CITITORI