Lumea Misterelor (15)

in Lecturi la lumina ceaiului

Creaţiile ştiinţifico-fantastice

şi Hollywoodul

Din anii ‘50, cinematograful a avut o mare influenţă asupra imaginilor care au fost prezentate, mai tîrziu, ca parte integrantă a mărturiilor despre întîlniri cu OZN-uri. Filmul, din 1951, ,,The Day the Earth Stood Still“ (Ziua în care Pămîntul s-a oprit) a fost inspirat de o avalanşă de incidente care au implicat farfurii zburătoare în ultima parte a anilor ‘40, dar conţinea şi imagini care nu au fost explicate. Spre exemplu, filmul arăta o cameră circulară în interiorul unei farfurii zburătoare, iluminată nu se ştie de unde, cu un pat-platformă, folosit pentru examinări medicale. Farfuria însăşi era dintr-un material indestructibil – aspect observat mai tîrziu, atunci cînd ea a fost recuperată, după ce s-a izbit de pămînt. Iar costumul cu care era îmbrăcat personajul Klaatu este aproape identic cu cel purtat de extraterestrul pe care George Adamski a pretins că l-a întîlnit în California, 2 ani mai tîrziu.

Filmul din 1956 ,,Earth versus the Flying Saucers“ (Pămîntul în luptă cu farfuriile zburătoare) a fost oarecum bazat pe cercetarea OZN-urilor, activitate condusă de maiorul Donald Keyhoe. În mod fascinant, pelicula conţine multe imagini pe care Betty şi Barney Hill aveau să le descrie după ce s-au întîlnit cu un OZN, în 1961: întîlnirea pe o stradă pustie, farfuria devenind vizibilă, mai întîi, sub forma unor luminiţe îndepărtate; prima reacţie a martorului era negarea; mesajele subliminale pe care amintirea conştientă le blochează; starea de somnolenţă a martorilor; perturbarea ceasurilor, ca un indiciu a ceea ce s-a întîmplat.

OZN-uri deasupra Casei Albe

În iulie 1952, a existat un val de invazii extraterestre în jurul Capitalei americane, Washington DC. Au fost văzute, sau detectate pe radar, mai multe OZN-uri la Baza Forţelor Aeriene Andrews; unele au intrat chiar în coridorul aerian interzis, de lîngă Casa Albă. În cursul unui incident dramatic, Paul R. Hill, un inginer în cercetare aeronautică, a fost martorul unei aparente întîlniri între OZN-uri, deasupra Golfului Chesapeake. Două dintre misterioasele aparate de zbor s-au învîrtit unul în jurul celuilalt, cu o viteză redusă, de 500 de metri pe oră, înainte să fie întîmpinate de un al treilea aparat, care ,,a căzut“ cîţiva metri, creînd, astfel, o formaţie în V. Un al patrulea ONZ s-a alăturat grupului, după care toate s-au îndreptat, cu mare viteză, spre sud. Forţele Aeriene Americane au afirmat că nu avuseseră nici un aparat de zbor în zonă, în acel interval de timp.

Căpitanul Ruppelt, fost coordonator al investigaţiei demarate de Forţele Aeriene asupra OZN-urilor, a scris, mai apoi, o carte, în care acuză Guvernul pentru faptul că a ascuns o mulţime de incidente în acel an. Ruppelt a afirmat: ,,A fost o adevărată nebunie în vara anului 1952: teancuri de rapoarte despre OZN-uri, deplasări în pripă, telefoane la miezul nopţii; rapoarte către Pentagon, interviuri către presă, şi foarte puţin somn“.

Sub asediu

La 9 august 1955, 11 locuitori din Kentucky – 8 adulţi şi 3 copii – au avut parte de o întîlnire extraordinară. Seara, în jurul orelor 19, Billy Ray Taylor a zărit un OZN uriaş şi strălucitor aterizînd în matca unui rîu secat, de lîngă ferma lui. O oră mai tîrziu, ferma a fost asediată de mai multe creaturi ciudate, cu braţe lungi şi mîini care aduceau foarte mult cu nişte gheare. Acele fiinţe aveau o înălţime de aproape 90 de centimetri, gurile lor aveau forma unei fisuri, capetele erau rotunde şi lipsite complet de păr, iar urechile aveau dimensiuni uriaşe, ca de elefant. Ochii lor mari reflectau o lumină galbenă spre părţile laterale ale capului, iar trupurile aveau străluciri argintii.

În orele care au urmat, oamenii au tras mai multe focuri de armă asupra acelor creaturi, dar ele păreau a fi de neatins de gloanţele puştilor; într-adevăr, reacţia lor era aceea de a pluti, uşor, pe cer. La orele 23, ocupanţii casei au reuşit să scape de asalt, după care au alergat la sediul Poliţiei Locale, după ajutor. Sosit la locul incidentului, şeful Poliţiei nu a găsit nici un extraterestru, însă a rămas uluit văzînd pagubele imense provocate de împuşcături. ,,Ceva i-a speriat pe acei oameni, a spus el, ceva aflat dincolo de puterea lor de înţelegere“.

(va urma)

JOHN şi ANNE SPENCER

COMENTARII DE LA CITITORI