Lumea Misterelor (18)

in Lecturi la lumina ceaiului

Turnul fantomelor

Turnul Londrei ar putea concura, astăzi, la categoria ,,Cea mai bîntuită clădire din lume”. Se crede că acesta a găzduit cea mai mare varietate de manifestări ale fantomelor, depăşind cu mult, din acest punct de vedere, orice altă clădire, lucru care, probabil, nu este deloc surprinzător, dacă ţinem seama de îndelungata şi sîngeroasa lui istorie.

Cea de-a doua soţie a Regelui Henric al VIII-lea, Anne Boleyn, a fost închisă în Turn, înainte să fie executată, în 1536. Fantoma ei a fost zărită acolo de multe ori, spunîndu-se chiar că, o dată, a fost înfruntată de un străjer. Acest incident s-a petrecut în afara acelei părţi a Turnului, denumită Casa Reginei, iar străjerul cu pricina a încercat să oprească o siluetă care a apărut învăluită în ceaţă, lovind-o, apoi, cu baioneta. Doi martori au spus că aceea era fantoma lui Anne Boleyn.

Lady Jane Grey a fost regina Angliei timp de numai 9 zile, în vara anului 1553, după care a fost arestată şi încarcerată în Turnul Londrei. Ea şi soţul ei au fost executaţi la 12 februarie 1554. Trei ani mai tîrziu, exact la aceeaşi dată, doi paznici au spus că au văzut, pe metereze, o siluetă ce aducea cu tragica regină.

Marele navigator englez Walter Raleigh a sfîrşit, şi el, în Turn, după ce steaua sa apusese. Plimbarea lui pe metereze, în timp ce aştepta să fie executat, a devenit, la acea vreme, o atracţie publică. Acest lucru s-a petrecut în 1618 şi, de atunci, fantoma lui a fost văzută, adeseori, pe ,,Raleigh’s Walk”, aşa cum a fost denumit locul de pe metereze, unde se plimbase prizonierul, aşteptîndu-şi moartea. În 1983, un ostaş din Garda Regală a auzit un zgomot, specific forţării unei clanţe, în Turnul Byward. La început, acesta a crezut că de vină era vîntul, dar, privind prin vizeta din sticlă, a văzut o siluetă masivă privindu-l fix. Ostaşul fost convins că era vorba de fantoma lui Walter Raleigh.

Turnul Londrei a mai fost folosit, în epoca modernă, pentru a adăposti prizonieri. În timpul celui de al II-lea război mondial, acolo au fost împuşcaţi, de către un pluton de execuţie, cîţiva spioni şi trădători. O rămăşiţă fantomatică a acelei perioade a fost văzută tot de un ostaş din Garda Regală. În faţa acestuia, chiar lîngă locul unde se desfăşurau execuţiile, a apărut o siluetă cu capul plecat şi îmbrăcată într-un costum gri, ponosit, de lucrător la salubritate, din anii ‘40.

Fantomele din Casa Albă

Dacă e să dăm crezare rapoartelor înregistrate, Casa Albă este nu doar locuinţa actualului preşedinte al SUA, ci şi adăpostul spiritelor mai vechilor ei locatari. Vestita reşedinţă adăposteşte numeroase poveşti despre fantome, dar numele care revine cel mai des este cel al lui Abraham Lincoln. Asemenea multor altor persoane ale căror fantome sînt semnalate în alte ţări, Lincoln a avut o moarte bruscă şi violentă, el fiind victima unui asasinat.

Cînd Grace Coolidge locuia la Casa Albă, ca Primă Doamnă a Statelor Unite, a văzut silueta lui Lincoln, îmbrăcată în negru, uitîndu-se pe o fereastră din Biroul Oval. Regina Wilhelmina a Olandei, pe cînd se afla, ca oaspete, la Casa Albă, a auzit, la un moment dat, zgomotul unor paşi, urmat de o bătaie în uşă. Deschizînd-o, ea s-a trezit faţă în faţă cu spectrul preşedintelui asasinat. Iar în 1980, în timpul mandatului lui Ronald Reagan, fiica acestuia a spus că a văzut, pe culoarele Casei Albe, fantoma lui Abraham Lincoln.

În timpul Administraţiei Lincoln, spiritismul devenise foarte popular. Soţia preşedintelui credea cu tărie în astfel de practici, iar şedinţele de spiritism se ţineau lanţ la Casa Albă. E posibil ca, la multe dintre acestea, să fi participat şi Lincoln. Poate preşedintele spera că, în acest fel, îl va putea contacta pe fiul său dispărut, William. Dacă, în timpul vieţii, nu a reuşit acest lucru, se pare că el a revenit după moarte. Căci, la 25 de ani după ce a fost ucis, spiritul lui Lincoln a apărut la o altă şedinţă de spiritism de la Casa Albă – deşi, atunci, i s-a cerut să plece, căci prezenţa lui era deranjantă.

Cea mai murdară crimă

Multe fantome par să reitereze moartea violentă a oamenilor ce au avut parte de un astfel de sfîrşit. Dacă un martor are cunoştinţă despre un episod obscur, asociat cu o anumită clădire, se poate afirma că – intenţionat, sau în alt mod – sunetele şi imaginile sînt evocate astfel încît să se potrivească detaliilor ştiute. Dar nu acelaşi lucru se poate spune despre experienţa pe care a avut-o detectivul Elvet Price, în 1969, pe cînd locuia într-un hotel din Ţara Galilor. În timpul nopţii, Price a auzit, de 3 ori, cum era atacată o femeie. De fiecare dată cînd aprindea lumina, zgomotele încetau. A aflat, mai tîrziu, ce anume se petrecuse acolo, în urmă cu 50 de ani: soţia proprietarului, Angharad Llewellyn, fusese asasinată, prin strangulare, într-una din încăperile hotelului.

În 1804, fantoma unei femei a fost zărită de cîţiva soldaţi ai gărzilor Coldstream, de la Garnizoana Wellington, din Londra. Un martor ocular a oferit, sub jurămînt, următoarea relatare: ,,În jurul orei 1 şi jumătate dimineaţa, am văzut, cu toţii, silueta unei femei fără cap, ridicîndu-se din pămînt la mai puţin de 1 metru de locul în care mă aflam eu. Mi-era atît de frică… încît n-am avut puterea să îi adresez vreun cuvînt… În mai puţin de 2 minute, în timp ce mă holbam la ea, fantoma a dispărut din faţa ochilor noştri”. S-a crezut că acea apariţie era spectrul nevestei unui sergent din gărzile regale, care fusese ucisă şi decapitată de acesta, în urmă cu 20 de ani.

Sfîrşit

JOHN şi ANNE SPENCER

COMENTARII DE LA CITITORI