Lumea Misterelor (4)

in Lecturi la lumina ceaiului

„Sub acest semn vei învinge“

În anul 312 d.Chr., armata Împăratului Constantin îşi stabilise tabăra la Podul Milvian, lîngă Roma. În timp ce el cumpănea dacă să invadeze, sau nu, oraşul, a avut o viziune: o cruce luminoasă, care ardea deasupra soarelui de amiază. Pe cruce erau înscrise următoarele cuvinte: „Sub acest semn vei învinge“. Constantin a considerat acea apariţie – crucea – ca un semn că trebuia să invadeze Roma, astfel că şi-a îndemnat armata să mărşăluiască spre oraş, pe care l-a şi cucerit.

Mai tîrziu, el a mărturisit că această nălucă l-a convertit de la credinţa păgînă la creştinism. A ordonat ca persecuţia creştinilor să înceteze şi a proclamat Creştinismul religie oficială a Imperiului Roman.

Nave pe cer

„Era o navă adevărată, cu velatură pătrată, deşi părea fantomatică. Se înălţa din ceaţa mării şi naviga peste deal, atingînd uşor, în zbor, Logan Rock…“. Aceasta este doar una dintre povestirile referitoare la navele zburătoare. Oamenii credeau în astfel de lucruri cu mult înainte ca navele spaţiale, sau alte aparate de zbor, să fie inventate. Au fost privite, adeseori, cu acelaşi amestec de frică şi speranţă pe care OZN-urile îl inspiră, astăzi, multor oameni.

Acum mai bine de 1.000 de ani, o ceată de francezi mînioşi a pretins că, după ce a aterizat o barcă zburătoare, a capturat 4 extratereştri. Francezii i-au cerut permisiunea arhiepiscopului să-i ucidă pe prizonieri cu pietre, fiindcă nu mai suportau „navele care coborau din nori, secînd fructele pămîntului“. Arhiepiscopul a refuzat, atunci, să le creadă povestea; dar nălucile cu nave zburătoare au continuat să apară pînă în zilele noastre. Ele au fost interpretate în fel şi chip, atît ca semne bune, cît şi ca semne rele: spre exemplu, s-a spus că, uneori, astfel de năluci pot prevesti moartea, iar, alteori, se ştie că au condus către comori îngropate.

Cete de fantome

În Scoţia, se spune că, atunci cînd un membru în vîrstă al clanului Campbell moare, un vas-fantomă antic apare pe Lacul Loch Fyne, lîngă Inveraray. Conform spuselor Ducelui de Argyll, după moartea Lordului Archibald Campbell, în 1913, galera a apărut deasupra lacului şi, apoi, s-a îndreptat, pe uscat, către sanctuarul din St. Columba. Există două amănunte remarcabile legate de această poveste. Primul este acela că nu doar localnicii au văzut această nălucă. Ea fost zărită şi de un turist englez, care a exclamat: „Ia uitaţi ce navă spaţială ciudată!“.

Cealaltă trăsătură extraordinară a întîmplării o constituie faptul că vasul, cu un echipaj de 3 oameni, era complet vizibil. În iunie 1959, a fost văzut un alt echipaj-fantomă, de data aceasta în Papua Noua Guinee. Martori au fost toţi angajaţii Misiunii Anglicane, precum şi persoanele care îşi găsiseră adăpost acolo. Nava-fantomă a fost descrisă ca avînd o formă circulară, cu o suprastructură comparabilă cu puntea unei corăbii, iar atunci cînd părintele Gill, însoţit de o mare mulţime de oameni, a pornit spre ea, membrii echipajului s-au retras. Această nălucă a apărut în perioada în care s-a semnalat un val nemaiîntîlnit de OZN-uri în Papua Noua Guinee.

Broaştele rîioase contra lui Napoleon

În 1794, un grup de soldaţi ai lui Napoleon a fost învins de un torent de broaşte rîioase picate din cer; copleşiţi de numărul mare al acestora, soldaţii au fugit din adăposturile în care se ascundeau. Pentru a se convinge că ploaia de broaşte era reală, ei au prins cîteva exemplare în batiste.

În urmă cu aproape 2.000 de ani, istoricul grec Plutarh a scris că ,,a văzut cu ochii lui o ploaie de broaşte rîioase”, iar numărul lor era atît de mare, încît formau adevărate şiroaie ce curgeau peste acoperişurile caselor. În Secolul al XIX-lea, un colecţionar de insecte din Norfolk, Anglia, s-a trezit ,,bombardat” de o ploaie de broaşte rîioase, multe dintre ele căzîndu-i în plasa pe care o folosea pentru a prinde gîzele de pe cîmp. De asemenea, în 1922, la Chalon-sur Saône, în Franţa, a plouat cu broaşte timp de 2 zile.

(va urma)

JOHN şi ANNE SPENCER

COMENTARII DE LA CITITORI