Lumea Misterelor (5)

in Lecturi la lumina ceaiului

Lumea Misterelor (5)

 

Dovezi vii

Văzînd cum cad din cer nişte fiinţe mici, prima reacţie a oamenilor este să adune probe. La Londra, în 1960, un şcolar a umplut o cutie de dulciuri cu broaştele găsite, pentru i le arăta prietenului său. Adulţii, însă, sînt mai dornici să arate probele vii unor persoane oficiale. De exemplu, nişte peşti mici, de apă sărată, care au căzut peste localitatea Kent, în 1666 – an dominat de spaimă şi superstiţii – au fost trimişi de localnici, drept dovezi, la Londra, pentru a fi cercetaţi de magistraţi.

În octombrie 1947, un bărbat din Louisiana a intrat, grăbit, în birourile unui ziar local, ţinînd în mînă un peşte şi exclamînd: ,,Uitaţi-vă la unul dintre peştii care au căzut în oraş! Priviţi-l şi veţi vedea că nu vorbesc aiurea“. Ziariştii l-au tratat pe individ cu scepticism şi au publicat un articol în care îl ridiculizau – fără să-şi dea seama că jumătate din oraş văzuse, de asemenea, cum peştii cădeau din cer. Unul dintre martori era savantul în cercetări marine Bajkov, care îşi lua micul dejun într-o cafenea cînd s-a petrecut evenimentul. Răspunsul său a fost unul mai degrabă flegmatic. A ieşit în grabă din local şi a strîns cîte probe a putut, pentru a fi supuse analizei ştiinţifice. Pe unele, însă, le-a păstrat pentru a fi consumate. Apoi, a dat verdictul: ,,Delicios“.

Proiectile ciudate

În luna octombrie a anului 1975, Lynne Connolly, din localitatea Hull, Anglia, în timp ce îşi punea rufele la uscat, a simţit că îi cade ceva în cap. A descoperit că, în păr, avea coperta unui caiet mic. Pe ea erau gravate nişte însemne: JB, sau TB, SE, C8, o stea în 6 colţuri şi cuvîntul ,,Klaipeda“. Acesta din urmă s-a dovedit a fi numele oraşului baltic unde, în Secolul al XVII-lea, căzuseră torente de ,,hîrtie mocirloasă“.

În diverse perioade istorice, oamenii au mai fost loviţi de ouă, boabe de porumb, de mazăre şi de fasole – a existat chiar o ploaie de alune, care a căzut, într-o bună zi, dintr-un cer perfect senin. În 1942, la Ruislip, în Greater London, bulgări de pămînt păreau să cadă, uşor şi graţios, din cer. Iar în 1979, un bărbat din Southampton a declarat că a văzut prăvălindu-se pe pămînt milioane de seminţe de muştar şi de creson. Aşa cum s-a întîmplat în cele mai multe cazuri, nu cădeau decît obiecte de acelaşi fel – de acea dată, seminţele de creson au căzut primele, iar cele de muştar, după aproximativ 45 de minute.

Puterile minţii (1)

Misterele minţii umane continuă să fie prea puţin înţelese, în ciuda faptului că, de mult timp, ele fac obiectul unei atente cercetări de către specialişti. Dacă mai rămîn încă multe de aflat despre funcţiile obişnuite ale creierului, şi mai puţin sînt înţelese puterile sale misterioase, care se manifestă în diverse forme.

În 1967, o profesoară de la Universitatea din Chicago a hipnotizat un individ pe nume Don, în faţa studenţilor săi. Cînd i-a spus ,,să aibă 3 ani“, el a început să vorbească fluent japoneza şi a continuat astfel timp de aproape 20 de minute. A reieşit, mai tîrziu, că, în timpul celui de al II-lea război mondial, familia lui Don locuia în California, unde se afla un mare număr de prizonieri japonezi. Faptul că Don a putut, sub hipnoză, să îşi amintească o limbă pe care n-o vorbise de 22 de ani, poate să nu fie atît de uluitor. Dar, prima întîlnire a lui Don cu japonezii se petrecuse cînd el avea doar 2 ani. Aşadar, capacitatea de a vorbi în japoneză, pe care bărbatul nu ştia că o posedă, reuşise – nimeni nu ştie cum – să se înscrie într-o regiune a creierului, care se putea activa numai prin hipnoză.

(va urma)

JOHN şi ANNE SPENCER

COMENTARII DE LA CITITORI