Lumea Misterelor (65)

in Lecturi la lumina ceaiului

Puterile minţii (2)

Mecanismele care funcţionează în timpul hipnozei sînt puţin înţelese, şi poate acesta este motivul pentru care relaţia dintre hipnotism şi ştiinţă rămîne una tensionată. În ultima perioadă, unii psihologi, printre care se numără şi Charles Tart, au încercat să stabilească o bază teoretică pentru hipnotism, examinînd anumite aspecte, precum efectele produse asupra chimiei cerebrale, şi stabilind niveluri de susceptibilitate hipnotică, în cadrul unui profil psihologic mai larg.

Dar, chiar dacă hipnoza nu are, încă, o bază ştiinţifică solidă, efectele sale pot fi, cu siguranţă, clar demonstrate. Se cunoaşte foarte bine aplicarea ei ca formă de divertisment, dar, la un nivel mai serios, hipnoza poate fi folosită pentru a alina durerile şi pentru a domoli simptomele bolilor mentale. De asemenea, ea poate veni în sprijinul celor care investighează crimele şi dezvăluie evenimente trecute, ascunse în zonele inconştiente ale creierului. Cît despre cercetarea paranormalului, hipnoza este o unealtă de investigaţie nepreţuită, chiar dacă ea însăşi este o sursă de mistere.

Unii cercetători cred în existenţa puterilor mentale care depăşesc cu mult cele 5 simţuri, trecînd peste barierele de spaţiu şi timp. Una dintre teorii se bazează pe ideea conform căreia creierul nostru este un computer ,,super-conştient“, capabil să primească semnale care se află nu doar la distanţă geografică, din care pot emana din prezent şi din viitor. Nălucile care trec peste barierele temporale par a-şi găsi cea mai bună explicaţie în existenţa unui univers paralel. Acest lucru ar permite deplasarea prin deformări temporale, dîndu-ne posibilitatea să aruncăm o privire asupra evenimentelor trecute şi viitoare. Totuşi, această teorie ridică problema clasicului paradox temporal: dacă viitorul s-a petrecut deja, cum putem să-l schimbăm?

Pînă în prezent, nimeni nu a fost în stare să inducă, într-un mod sistematic, ceea ce e cunoscut ca percepţie senzorială, dar unii cercetători cred că hipnoza poate fi folosită pentru a descătuşa aceste puteri mentale extraordinare.

Hipnotismul

Doctorul F.A. Mesmer (1734-1815), fizician austriac, a fost cel care şi-a dat numele stărilor hipnotice. El a pus la punct tehnici speciale, care au făcut senzaţie în America anilor ‘70, ai Secolului XVIII. Omul de ştiinţă credea că există un fluid invizibil în trup – magnetism animal – care ar putea fi activat prin intermediul oricărui obiect magnetizat. Obstacolele care au împiedicat fluxul acestui fluid prin corp au avut drept rezultat apariţia unor boli, dar aceste blocaje ar putea fi înlăturate prin ceea ce Mesmer a numit ,,crize” – stări asemănătoare cu transa, care se termină, adesea, în delir, sau în convulsii. Potrivit lui Mesmer, în timpul procesului de vindecare, magnetismul animal a curs prin trupul vindecătorului către pacient. Folosind tehnici precum băile de pilitură de metal, Mesmer a reuşit vindecări spectaculoase ale unor afecţiuni, recunoscute, astăzi, ca fiind boli psihice. Inevitabil, exista mult scepticism în legătură cu teoriile lui Mesmer, şi mulţi îşi băteau joc de el. Mozart, în opera sa ,,Cosi fan tutte”, şi-a prezentat propria variantă de personaj, oarecum deghizat în dr. Fatalis, cu magnetul său gigantic. Cînd a fost acuzat de fraudă, Mesmer s-a mutat la Paris, unde a fost investigat de o comisie de oameni de ştiinţă, din care făcea parte şi Benjamin Franklin. Deşi Mesmer a fost incapabil să ofere o bază ştiinţifică pentru rezultatele obţinute, rata succesului său a continuat să uluiască lumea.

(va urma)

JOHN şi ANNE SPENCER

 

 

Păreri și opinii