Lumea Misterelor (7)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Hipnoza

În anii ‘40 ai Secolului XIX, scoţianul James Braid a înţeles că nu era nevoie de nici un aparat complex sau de vreun dispozitiv genial pentru a induce ,,neurohipnoza“ (termenul îi aparţine); pacienţii puteau fi hipnotizaţi, dacă priveau fix într-o lumină puternică, acelaşi rezultat fiind obţinut, pur şi simplu, prin sugestie. De la descoperirea cloroformului, în 1848, chirurgii nu mai sînt interesaţi ca, în timpul operaţiilor, să folosească hipnoza asupra pacienţilor. Aceasta a fost reintrodusă, pe la 1880, de Jean-Martin Charcot, mentorul lui Sigmund Feud. Charcot a folosit hipnoza în vederea tratării bolilor isterice, deşi el pare să se fi servit de ea şi pentru amuzamentul personal: îi făcea pe pacienţi să latre ca nişte cîini, sau să-şi mişte braţele, precum aripile păsărilor. Experimentele sale l-au condus la o descoperire importantă: pacienţii nu pot fi obligaţi să acţioneze, ori să facă anumite lucruri, împotriva voinţei lor. O ilustrare grafică a acestui fapt a fost realizată atunci cînd o tînără frumoasă a intrat în transă în faţa unui grup de studenţi. Apoi, grupul respectiv a fost chemat afară din sală, în locul lui fiind adus un asistent, care i-a spus femeii să se dezbrace. Ea şi-a deschis ochii imediat, a ieşit din transă şi l-a pleznit pe asistent peste faţă.

Crimă şi justiţie

Acum e un lucru obişnuit ca detectivii să folosească hipnoza ca pe o modalitate prin care să ajute victimele şi martorii să-şi amintească evenimentele cu mai multă acurateţe. La New York, în 1982, această tehnică a fost utilizată cu succes în cazul a două femei care fuseseră martorele unei crime prin împuşcare. Sub hipnoză, una dintre femei a reuşit să-şi aducă aminte, în cele mai mici detalii, de individul care a tras, ea descriind chiar şi modelul ramelor de ochelari pe care acesta îi purta.

Hipnoza a reuşit să activeze memoria unui şofer de autobuz din Israel, al cărui vehicul fusese aruncat în aer de un terorist. Atunci cînd a fost interogat, bărbatului care se aflase la volan i-a fost imposibil să ofere informaţii utile, dar, sub hipnoză, el şi-a amintit de un tînăr care se urcase în autobuz cu un pachet. Şi-a amintit chiar şi faptul că tînărul avea palmele transpirate în momentul în care i-a dat banii de bilet. Pe baza acestei descrieri amănunţite, Poliţia a arestat un suspect care, în scurt timp, a făcut mărturisiri complete.

O întrebare şocantă, care a fost adeseori formulată, este aceasta: poate fi determinată o persoană să comită crimă sub hipnoză, sau nu? Deşi cercetările lui Charcot au arătat că subiecţii nu pot fi făcuţi să acţioneze împotriva voinţei lor, există o teorie conform căreia Mark Chapman era în transă cînd l-a împuşcat pe John Lennon (fostul component al trupei Beatles). Faptul că a comis crima cu atîta calm şi că, apoi, s-a aşezat şi a aşteptat să fie arestat ar putea veni în sprijinul acestei teorii.

Hipnoză telepatică

În timp ce lumea ştiinţifică se străduia încă să accepte existenţa hipnotismului, s-a invit o posibilitate şi mai uluitoare: hipnoza telepatică.

În 1845, hipnotizatorul rus Paşkov a demonstrat că este capabil să hipnotizeze un pacient la o distanţă de peste 450 de kilometri. Mai tîrziu, un medic olandez pe nume Gilbert a remarcat că poate hipnotiza o femeie apăsînd-o pe mînă – dar numai dacă se concentra. Acest lucru l-a făcut să se întrebe: ce s-ar întîmpla dacă ar folosi concentrarea, fără să recurgă la contact fizic? Drept urmare, a aflat că era suficientă doar concentrarea, pentru a o hipnotiza. Iar unul dintre colegii doctorului Gilbert, Pierre Janet, a descoperit că o poate chema pe acea femeie de la celălalt capăt al oraşului, hipnotizînd-o.

La Campionatul Mondial de Şah, din 1978, avîndu-i ca protagonişti pe Anatoli Karpov şi transfugul sovietic Viktor Korcinoi, acesta din urmă a afirmat că a fost ,,telehipnotizat“ să piardă meciul. Sovieticii ar fi fost foarte dornici să-l vadă pe Korcinoi înfrînt, dar e puţin probabil ca telehipnoza să fi avut vreun efect asupra rezultatului. Şi, deşi implicaţiile hipnozei telepatice aveau să zguduie lumea din temelii, nu există încă dovezi că acest lucru ar fi posibil.

(va urma)

JOHN şi ANNE SPENCER

COMENTARII DE LA CITITORI