Luxaţia cotului

in Sfatul medicului

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist în ortopedie şi traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică, leziuni sportive şi proteze personalizate. Medic ortoped cu experienţă de 5 ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

Luxaţiile cotului sînt reprezentate de o deplasare permanentă a extremităţilor superioare ale radiusului şi cubitusului în raport cu humerusul în articulaţia humero-antebrahială datorită unei leziuni traumatice.

Articulaţiile de la nivelul cotului sînt articulaţia humero-radială, articulaţia humero-ulnară şi articulaţia radio-ulnară. Luxaţiile cotului pot fi posterioare, anterioare, mediale sau laterale, dar cea mai frecventă este cea posterioară.

Cauze:

Cea mai frecventă cauză este căderea pe palma mîinii cu cotul în diferite grade de flexie sau extensie, urmată apoi de dislocări sau de fracturi.

Simptome:

Durerea puternică este primul simptom resimţit, urmată de imposibilitatea de a mişca braţul, de creptitate şi de deformarea regiunii cotului.

Diagnosticul este relativ uşor de stabilit, prin examinarea fizică pe baza semnelor clinice, dar investigaţia obligatorie este examinarea imagistică prin radiografie în cele două incidente: faţă şi profil.

Tratament:

Scopul tratamentului este de a readuce în poziţie normală structurile articulare. Tratamentul nechirurgical implică manevra de reducere a luxaţiei, care se realizează de către personal medical specializat sub anestezie. După reducere se repetă radiografia, pentru a verifica dacă manevra de reducere a avut succes, apoi se testează mobilitatea articulatiei şi ulterior se va fixa membrul cu o atelă gipsată într-o poziţie specială în funcţie de tipul luxaţiei. În cazuri grave sau dacă apar şi alte complicaţii, este necesar tratamentul chirurgical.

www.artroscopiedegenunchi.ro

Păreri și opinii