Luxaţia de umăr

in Sfatul medicului

Dr. Tarek Nazer este medic specialist în ortopedie, cu experienţă de 5 ani în Anglia şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Sănătate la nivel European.

 

Luxaţia umărului este o afecţiune întîlnită frecvent în ortopedie, care necesită mare atenţie şi un tratament de urgenţă. Această afecţiune produce, de obicei, rupturi de ligamente şi apare în urma unui traumatism violent, care duce la deplasarea capului humeral în afara cavităţii glenoide. Cele mai frecvente luxaţii sînt cele antero-interne şi cele mai rare, cele posterioare, care pot fi omise uşor pe radiografia de faţă a umărului.

Simptome

Primul simptom îl reprezintă durerea, urmată de senzaţia de furnicătură şi imposibilitatea de a mişca umărul, apoi apar edemul local şi deformarea articulară. Diagnosticul se pune în urma unui control efectuat de medicul ortoped pe baza examenului clinic local, fiind însoţit de cel radiologic, făcut în cel puţin două incidenţe – faţă şi axial – completat şi de RMN. Cele mai frecvente leziuni asociate sînt cele osoase, nervoase şi ale coafei rotatorie.

Tratamentul

Luxaţia de umăr este o urgenţă ortopedică şi trebuie efectuată reducerea luxaţiei cît se poate de repede, exceptînd cazul în care artera axilară este lezată. În această situaţie, prioritară este refacerea vascularizaţiei. Pentru a efectua reducerea luxaţiei, este necesară sedarea pacientului, sau chiar anestezia generală. În unele cazuri, mai ales în cele care sînt mai vechi de 6 ore, reducerea închisă devine imposibilă, şi atunci medicul va fi nevoit să efectueze reducerea deschisă a umărului. După această operaţiune, este recomandată imobilizarea în orteză timp de 14-21 de zile şi efectuarea unor exerciţii de recuperare. De asemenea, este bine ca medicul ortoped, sau o persoană calificată pentru acest lucru, să efectueze manevra de reducere, deoarece mişcările greşite pot duce la fracturi şi leziuni nervoase serioase.

www.consultatieortopedie.ro

COMENTARII DE LA CITITORI