Luxaţia gleznei

in Sfatul medicului

Luxaţia gleznei reprezintă un traumatism al ligamentelor gleznei. Ligamentele sînt benzi de ţesut elastic rezistent, care unesc oasele între ele. Oricare ligament al gleznei poate fi afectat. Luxaţiile se produc de obicei atunci cînd glezna este rotită către exterior, astfel încît talpa piciorului este orientată către piciorul din partea opusă.
Care sînt cauzele?
Acest tip de traumatism se produce de obicei atunci cînd o persoană calcă pe o suprafaţă denivelată sau care poartă anumite tipuri de încălţăminte, cum ar fi pantofii cu toc înalt. Alte cauze pot fi o mişcare sau răsucire forţată, o cădere sau o lovitura puternică şi căzăturile cu mare impact.
Care sînt simptomele?
Primele simptome ale luxaţiei sînt prezenţa durerii acute, zgomot de trosnitură, tumefiere accentuată, deformarea şi imposibilitatea de a mobiliza glezna. Severitatea luxaţiei depinde de gradul de întindere sau de ruptură a ligamentelor. În cazul luxaţiilor uşoare, ligamentele sînt întinse, însă nu se produce ruptura acestora. În cazul luxaţiilor moderate, se produce ruperea parţială a unui ligament, iar în situaţii grave, de rupturi totale de ligamente şi cartilaj cu fracturi deschise ale maleolei.
Cum se pune diagnosticul?
Luxaţiile de gleznă sînt traumatisme foarte periculoase, care trebuie diagnosticate precis, pentru a evita posibilele riscuri şi complicaţii. Examenul fizic al gleznei poate oferi indicii referitoare la amploarea leziunilor ligamentare. Se efectuează complementar examene imagistice precum radiografii, pentru a determina dacă s-a produs o leziune, şi rezonanţa magnetică, pentru a evalua starea ligamentelor.
Care este tratamentul?
Tratamentul depinde de cît de severă este luxaţia. Luxaţia uşoară se tratează de obicei prin repaus, imobilizarea gleznei şi a piciorului cu un bandaj elastic, aplicarea de comprese reci pe zona dureroasă, ridicarea gleznei şi administrarea de antiinflamatoare. În cazul luxaţiilor moderate, se poate aplica gips sau orteză timp de 3 săptămîni. În situaţiile în care doctorul constată că ligamentele, cartilajele sau oasele prezintă rupturi, fisuri sau fracturi grave şi că aceste leziuni pot duce la o recidivă, ori dacă luxaţia este deschisă, atunci acesta va recomanda tratamentul chirurgical. Atunci cînd aveţi o luxaţie de gleznă şi întîrziaţi vizita la ortoped, riscaţi ca recuperarea să fie dificilă. Luxaţiile de gleznă netratate sau tratate necorespunzător fac ca accidentul să recidiveze, ligamentele să devină laxe, cartilajul să se deterioreze, oasele să prezinte necroză, situaţii ce duc la simptome de instabilitate şi durere, respectiv la boli artrozice.

www.artroscopiedegenunchi.ro

COMENTARII DE LA CITITORI