Mafia din CFR (3)

in Război corupției

Director demis de Fenechiu, pentru a-l proteja pe Pipa
Echipa de control a apreciat că aceste practici nu sînt izolate, ci au devenit un mod de lucru obişnuit la nivelul CFR Iaşi: „Apreciem că neregulile constatate sînt departe de a fi izolate şi denotă o practică generalizată la nivelul tuturor structurilor sucursalei“. Inspectorii au stabilit un prejudiciu de 25.088,52 lei şi au propus conducerii CFR SA să înceapă demersurile pentru recuperarea sa. Raportul întocmit de Corpul de Control a fost înaintat directorului general al CFR SA, Dimitris Sophocleous. La scurtă vreme după revenirea Corpului de Control de la Iaşi, echipa condusă de managerul privat Dimitris Sophocleous a fost obligată să demisioneze de la conducerea CFR. Motivul oficial a fost respingerea planului de administrare propus spre implementare, de către conducerea Ministerului Transporturilor (MT), reprezentată de liberalul Relu Fenechiu.
Sophocleous şi echipa sa au pus decizia de respingere a planului de administrare pe seama interesului politic, lăsînd să se înţeleagă că ancheta de la Iaşi l-a iritat pe ministrul Fenechiu: „Apreciem că această schimbare intempestivă nu este fundamentată de raţiuni economice, situaţia companiei îmbunătăţindu-se în ultimele luni, ci mai degrabă de disperarea factorului politic de a pierde influenţa asupra resurselor unei companii de stat şi a finanţărilor europene“.
Operaţiunea de muşamalizare
După înlocuirea lui Sophocleous, noul director general al CFR, George Micu, a făcut în aşa fel încît actele de control întocmite de predecesorul său să fie îngropate. Rapoartele au fost muşamalizate cu ajutorul unor oameni de încredere, proveniţi din aceeaşi structură, a Regionalei CFR Iaşi, foşti colegi cu cei anchetaţi. Pe scurt, la Iaşi a fost trimisă o altă echipă de verificare, condusă de Sorin Trandafirescu, un personaj care a aterizat în Ministerul Transporturilor tot de la Iaşi, din poziţia de şef Divizie Patrimoniu, acolo unde Corpul de Control a constatat cele mai grave nereguli. În urma reluării verificărilor, Sorin Trandafirescu a cerut anularea raportului iniţial pe motiv că cele sesizate nu se confirmă. Printr-o acţiune ce aduce extrem de bine cu un abuz în serviciu, directorul general George Micu a dispus desfiinţarea Corpului de Control, începînd cu 1 august 2013. Decizia a intrat în vigoare la aproape două săptămîni după ce Relu Fenechiu a fost obligat să demisioneze din minister, ca urmare a condamnării în Dosarul Transformatorul. Concediaţi în primă fază, pentru îndrăzneala de care au dat dovadă anchetîndu-l pe baronul Pipa, foştilor inspectori li s-au oferit alte posturi, în Direcţia Juridică, cu condiţia să-şi ţină gura. Sorin Trandafirescu, cel care a înmormîntat cazul, a fost angajat în postul de consilier al şefului CFR SA.

Sfîrşit
IONEL SCLAVONE

COMENTARII DE LA CITITORI