Mafia romena (15)

in Lecturi la lumina ceaiului

GRĂDINAR LA „NAŞ”
Mulţi dintre infractorii români puşi pe căpătuială în străinătate nu au reuşit să dea lovitura. Unii au ajuns prin închisori cu condamnări aspre, alţii au fost repatriaţi ori
s-au întors singuri cu brumă de agoniseală. Iar alţii, după nenumărate întîmplări, care mai de care mai neobişnuite, au venit cu bani, dar hotărîţi să se lase de „meserie”.
Mario este unul dintre cei mai buni practicanţi ai artelor marţiale de la noi. Despre tînărul bucureştean, familia şi amicii nu au ştiut ani de zile decît că străbătea Europa cu o brigadă de alţi români, jefuind tot ce le ieşea în cale, de la micile magazine alimentare, pînă la depozite de mărfuri. La un moment dat, au aflat că s-a angajat ca grădinar în Italia. Nimeni nu şi-a putut explica acest lucru: cum se făcea că un individ ca el, şef de bandă, să ajungă să practice o meserie atît de umilă. Numai că, atunci cînd Mario s-a întors acasă doldora de bani, lumea a rămas cu gura căscată. La petrecerea de bun venit pe care i-au organizat-o camarazii, mulţi dintre cei care făcuseră parte din aceeaşi brigadă cu el ani buni de zile au aşteptat cu nerăbdare depănarea a tot felul de păţanii. „Eram într-un bar şi am văzut că nişte ruşi au început să-i ia la bătaie pe doi italieni mai pricăjiţi. Eu nu i-am suportat niciodată pe ruşii ăştia şi m-am băgat şi eu în cafteală. Nu era prima dată cînd aveam de-a face cu rackeţi. Dar, pînă la urmă, i-am dovedit şi i-am pus pe fugă. M-am implicat pentru că pur şi simplu era vorba de rivalitatea între grupări. Dar apoi s-a dovedit că tatăl celor doi era un om influent. L-am cunoscut, mi-a mulţumit şi m-a întrebat cu ce mă ocup. Era evident că nu eram genul de om aşezat care să se ducă la serviciu în fiecare zi şi, nici eu nu ştiu de ce, i-am spus în mare cum făceam eu bani în Italia. Am fost surprins că mi-a propus să-mi dea o slujbă de grădinar, mie, care habar n-aveam ce înseamnă să cîştigi ca angajat. Mi-a oferit însă un salariu pe cinste. Am rămas la el ca grădinar, mă ocupam şi de protecţia celor doi fii ai lui”. În perioada cît a fost grădinar, majoritatea celor din banda lui au fost arestaţi de poliţia italiană. Lui Mario i se pierduse urma. A stat la acea familie mai mulţi ani, suficient cît să-şi dea seama că acela care îl angajase nu era bancher, cum bănuise la început. „Bag mîna în foc că se ocupa de tot felul de lucruri nu tocmai curate. Probabil că făcea parte din Mafia italiană, altfel nu pot să-mi explic nici cum făcea bani, nici mulţimea de arme pe care le-am văzut în casa aia şi nici multe altele”. Sînt lucruri despre care Mario nu vrea să vorbească pe şleau. Din respect pentru binefăcătorul lui sau, poate, de teamă. Însă în România s-a întors cu bani suficienţi pentru a-şi deschide propria afacere, dînd astfel uitării tot trecutul său de infractor.

(va urma)
TACHE
(Text reprodus din volumul „Mafia romena“)

COMENTARII DE LA CITITORI