Mafia romena (2)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

„SĂ IASĂ BANU’!“

 

De peste un deceniu şi jumătate, din cauza multora dintre conaţionalii noştri plecaţi peste graniţă să facă bani, prin orice mijloace, se poate spune că am cam speriat Europa, asta e clar! Milioane de români au luat cu asalt ungherele bătrînului continent, epuizînd absolut toate infracţiunile prevăzute în Codul Penal. Asasinatele, jafurile armate, traficul de persoane şi de droguri, prostituţia, cerşetoria, taxele de protecţie, şantajurile, escrocheriile, furturile şi înşelăciunile de tot felul au contribuit la prostul renume al românilor de peste hotare. Infractorii români s-au organizat repede în structuri de tip mafiot, intuind că aşa se pot impune în lumea interlopă din alte ţări europene. Presa germană a numit aceste grupări „ţiganskaia mafia“. Expresia rusească se justifică, probabil, prin faptul că infractorii originari din România operează în stilul violent care-i caracterizează pe ruşi. Totuşi, cu trecerea timpului, s-a impus o altă denumire pentru conglomeratul de infractori care provin de pe plaiurile mioritice: intens mediatizate, grupările care au fost numite astfel au cunoscut o istorie zbuciumată, cu momente de „glorie“ şi de declin. Membrii Mafiei au creat importante zone de influenţă în întreaga Europă, dar niciodată nu au reuşit să-şi păstreze supremaţia pentru prea multă vreme. Germania, Austria, Franţa sau Italia sînt doar cîteva dintre ţările în care Mafia romena a acţionat sau continuă încă să acţioneze. În ultimii ani, însă, românii au trebuit să cedeze în faţa albanezilor, sîrbilor, ruşilor sau maghrebienilor. Aşa încît conaţionalii noştri s-au reorientat, Spania devenind acum „tărîmul făgăduinţei“. Chiar după integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, este greu de apreciat cum va evolua Mafia română care operează peste graniţă, mai ales că principalii ei inamici nu sînt funcţionarii europeni, ci membrii celorlalte grupări, care s-au dovedit a fi mult mai unite decît cele româneşti. Din cauza faptului că brigăzile care, în mod normal, ar fi trebuit să se coaguleze într-o structură tot mai puternică şi mai temută s-au tot luptat pentru putere, în acest moment, în unele zone ale Europei, ele au ajuns să plătească taxe de protecţie altor organizaţii infracţionale mai influente. Excepţie fac aşa-numitele brigăzi de sportivi, o aripă aparte a Mafiei romena, care au reuşit să se impună în faţa celorlalte. Numai că între aceste grupări şi clanurile ţigăneşti se poartă în permanenţă un adevărat război. Şi dacă mult timp familiile ţigăneşti au avut cîştig de cauză, în ultimul timp, sportivii par să fi cîştigat teren cosiderabil în lupta lor pentru obţinerea supremaţiei în Mafia romena.

 

ALCOOLIC, DE NEVOIE

Marea Britanie a rămas mulţi ani necotropită de grupările infracţionale provenind din România. Imigranţii români erau atent monitorizaţi, obţineau vizele destul de greu, iar acest lucru a făcut ca Anglia să rămînă un teritoriu închis pentru membrii lumii interlope româneşti. Doar în suburbiile Londrei s-a format un „cap de pod“ din reţele de cerşetori şi prostituate.

Acum, însă, mulţi imigranţi români în Marea Britanie au găsit o modalitate originală de a parazita asigurările sociale şi de sănătate britanice. Pentru că alcoolicilor li se oferă 1.500 de lire sterline pentru dezintoxicare, românii interesaţi să rişte pentru a scoate bani din orice s-au grăbit să recurgă la această adevărată mină de aur.

Am vorbit despre acest fenomen cu Răzvan, unul dintre românii stabiliţi în Anglia de mai bine de 10 ani:

„S-au apucat cu toţii de băut din cauza ajutoarelor financiare tot mai însemnate pe care autorităţile le acordă alcoolicilor care acceptă să se integreze într-un program socio-medical pentru a scăpa de acest viciu. Pînă nu demult, de aceste facilităţi beneficiau doar englezii, dar, de ceva timp, şi rezidenţii cu acte în regulă au început să primească ajutoare. Şi ce ajutoare! Atît de mari că visul multor est-europeni a ajuns să fie acela de a obţine certificatul de alcoolic. în localitatea unde m-am stabilit, suntem 11 români. 7 deja şi-au luat certificatul! Eu, care lucrez în construcţii, cîştig 2.700 de lire. După ce plătesc asigurările, chiria şi alte taxe, rămîn cu 1.800 de lire, bani în mînă. În schimb, ajutorul despre care am vorbit poate ajunge pînă la 1.500 de lire! Plus că primesc masă gratuit, la nişte cantine sociale speciale. Nu cheltuiesc nimic pe mîncare. Mai pune la socoteală şi cazarea, tot în condiţii excelente! Ca să obţii ajutorul, trebuie să ai tot felul de certificate medicale. Nu merge aşa, să-ţi faci analizele după o beţie cruntă, îţi trebuie vreo 6 rînduri de analize făcute pentru a fi declarat alcoolic şi pentru a intra astfel în acel program social“.

(va urma)

TACHE

(Text reprodus din volumul „Mafia romena“)

COMENTARII DE LA CITITORI