Mafioţii se dau în gît unii pe alţii…

in Lecturi la lumina ceaiului

FRĂŢIA TURNĂTORILOR

 

Atunci cînd a început scandalul Microsoft, eu n-aveam de unde să ştiu cîte blaturi şi straturi de lichelism are tortul bogătaşilor noştri. Primisem informări despre ancheta pe care FBI o derulase, timp de 2 ani, ajungîndu-se la concluzia că şpaga dată în România era de cca. 80.000.000 de dolari (60.000.000 de euro). Yankeii nu pronunţaseră nici un nume, asta era clar. Aşa că am scris un articol cu titlul „Microsoft e un… moft!”. Poate că a intrat în joc şi spiritul meu ludic, de dragul jocului de cuvinte. Făcusem, însă, abstracţie de o realitate: trăim aici, la Porţile Orientului, unde, la împărţirea darurilor, caracterul n-a mai ajuns la toţi. Cu alte cuvinte, nu am ţinut cont de vocaţia de turnător a unora. În fiecare bandit probabil că zace un Ţurcanu, care de-abia aşteaptă să-şi scape pielea, devenind un kapo pentru tovarăşii de fărădelegi. Aşa s-a întîmplat şi acum. Asistăm la un caz, în plină desfăşurare, care ar trebui studiat şi la Drept, şi la Psihologie: denunţurile în lanţ. Indiferent cîtă „tehnică” ar fi instalat acest DNA – fără elementul uman n-ar fi reuşit să străpungă blindajul măsurilor de auto-protecţie al făptaşilor. Ce credeţi că fac cei mai mulţi dintre cei acuzaţi, de-a lungul a 7, 8, 9 ore de anchetă? Toarnă. Varsă doniţa. Deşartă sacii. Îşi uşurează sarcina. Fac troc şi cumpără bunăvoinţa organelor judiciare. Aşa ies la lumină nişte cifre şi amănunte uluitoare. Aşa am aflat, şi noi, din interiorul Serviciilor Secrete, cum s-a împărţit şpaga în Dosarul Microsoft şi în Dosarul EADS. Oamenii sînt slabi şi ar face orice să rămînă şi cu banii, dar şi în libertate. Prin urmare, calcă pe cadavre. Prietenii de ieri devin duşmanii de azi, care-i problema? Decît să plîngă mama, mai bine – aprind tot satul! Pentru actul de justiţie, un asemenea comportament e mană cerească. La fel, şi pentru populaţie, care îşi spune, cu obidă: „Nişte nenorociţi! Bine le face! Ia te uită ce lume subterană, ce încrengături, cîtă şobolănime!”. Unii, ce-i drept, sînt închişi pentru a li se pune botniţă. Să nu vorbească – decît, fireşte, în faţa anchetatorilor, care sînt dresaţi să păstreze tăcerea.

Ce te faci, însă, cu presa străină? Aşa cum are România turnători, aşa are şi Germania. A trebuit să aflăm de la nemţi că în afacerea EADS e vîrît, pînă peste mustăţile alea de focă bătrînă, şi „rumânul” Ion Ţiriac. Aşa şi-a făcut acest tenisman de mîna a doua averea fabuloasă, de peste 1 miliard de euro. Fireşte, el o să nege, o să ne acuze de comunism şi alte baliverne de genul acesta, dar cu nemţii nu te joci. Nu sînt toţi ca naivul Boris Becker, pe care l-a jupuit de viu măcelarul de la Balc.

Aşadar, avalanşa s-a pornit. Nimeni n-o mai poate opri, din fericire. Pentru simplul motiv că încă nu s-a găsit leacul la pofta de turnătorie a românilor. Meteahnă care, de data asta, e salutară. Măcar de s-ar face curăţenie de sus pînă jos. Din partea mea, n-au decît să-şi spargă capetele, unii altora. Acum a înţeles toată lumea că numai PRM n-a fost implicat în asemenea nelegiuiri? Acum se vede de ce a fost ştampilată formaţiunea pe care am creat-o, ca fiind „extremistă” şi „nefrecventabilă”? Bine că sînt „frecventabili” alţii, la vorbitor…

CORNELIU VADIM TUDOR

29 octombrie 2014

COMENTARII DE LA CITITORI