Manipulatorii şi marionetele

in Lecturi la lumina ceaiului

Trăim într-o lume bolnavă, sîntem doar nişte pacienţi permanent dirijaţi? Lumea e o scenă? Noi doar marionete? Asta e evident! Nu trebuie să fim neapărat adepţi ai teoriei conspiraţiei, sau să fim permanent obsedaţi de manipulări, mai mult sau mai puţin subtile. Întrebarea e: avem ce face? Avem alternative? E cazul să ne supunem, să ne facem că nu vedem? Pentru a rămîne cît de cît normali, cu capul pe umeri, trebuie să ne clădim lumea noastră, trebuie doar să privim în jur, să ne informăm, evident, dar s-o facem mai personal, să încercăm să luăm din mass-media doar informaţia, fără comentariile „specialiştilor“, şi să avem părerile noastre. De cele mai multe ori, chiar punctul de plecare, adică informaţiile, reprezintă resortul care ne induce în eroare, cu bună ştiinţă, sau din prostie, iar în acest caz devenim marionetele sistemului.

Ce poate fi mai evident în materie de manipulare decît intervenţia preşedintelui Iohannis (care s-a dovedit a fi cinică!), prin care, acum vreo 10 zile, declara, solemn, că în vederea desemnării noului premier îşi doreşte consultări cu toate forţele politice din ţară şi, în premieră, chiar cu membrii societăţii civile… El ştia de mult timp, poate de la preluarea funcţiei supreme în stat, că Bruxelessul îl desemnase deja pe Dacian Cioloş. De ce mai faci consultări, de ce nu recunoşti că alţii ţi-au scris compunerea, de ce îţi mai baţi joc, încă o dată, de acest popor, de ce-l manipulezi dezinvolt, crezînd că eşti tu deştept şi el e prost, de ce? Reamintim, doar pe scurt, cîteva manipulări flagrante pe care românii au fost nevoiţi să le înfrunte în ultimele decenii, monstruozităţile lui Ceauşescu, care-ţi arăta o foaie neagră şi încerca să te convingă că e albă. Totul era perfect în viziunea lui, cînd, de fapt, eram ultimii în Europa şi nu lipsurile materiale erau cele mai grave, ci bătaia de joc şi minciuna. Ni se spunea permanent de superioritatea orînduirii, se încerca să fim constrînşi în a crede asta, era o manipulare pe care o sesizam, dar în faţa căreia nu aveam nici un antidot.

Revoluţia română, cu toate scenariile ei, a fost apoi una dintre cele mai mari manipulări ale secolului trecut pe întreaga Planetă, o afirmă istorici şi specialişti în domeniu. A urmat o perioada în care eram foarte naivi, după zilele fierbinţi din decembrie credeam pe oricine avea un limbaj mai altfel decît limba de lemn cu care fuseserăm obişnuiţi zeci de ani în comunism. Tehnica manipulării se perfecţiona, apăreau juriştii. Ei, care, înainte, slujiseră zelos regimul, acum făceau politică liberală, fesenistă sau ţărănistă, erau manipulatorii de vremuri noi. Se formau partide, aveau loc alegeri, se votau preşedinţi. La acest capitol, românii au bătut recorduri, au fost păcăliţii numărul unu, s-au lăsat şi se lasă înşelaţi de promisiuni, iar alegerile au fost ocazii minunate pentru afirmarea celor cu veleităţi de manipulator. A fost reales de două ori un nomenclaturist comunist, s-a schimbat peste noapte un exit-poll cu un altul, iar anul trecut, doar serverele celor mai deştepte calculatoare ar putea spune exact cine trebuia să fie preşedinte. Românul le-a înghiţit pe toate, fără să-şi pună prea multe întrebări, mai apăreau cîrcotaşi, dar le trecea repede, se lămureau şi se consolau că şi „afară“ e la fel!

Întradevăr, nu putem afirma că sîntem aşii manipulării, alţii sînt profesorii… Tot în acea perioada a ultimelor 5-6 decenii, lumea a cunoscut făcături antologice şi inimaginabile. Nici azi nu se doreşte aflarea adevărului în legătură cu asasinarea lui Kennedy. Războiul din Golf e şi el o necunoscută, în măsura în care tot omul ştie că petrolul a fost miza, şi nimeni n-o spune tranşant. Farsa macabră de la 11 septembrie 2001, cu prăbuşirea turnurilor gemene la WTC, a devenit obiect de studiu, inclusiv pentru psihiatri. Doar ei mai pot explica în ce fel un oarecare Silverstein, proprietarul zonei, a dorit acel carnagiu, doar ca să intre în posesia uriaşei asigurări. Americanul de bună-credinţă a crezut şi mai crede încă varianta cu cîţiva jihadişti înarmaţi cu catere şi care, cu mare precizie, cu mult peste cei mai profesionişti piloţi, dirijează nişte mastodonţi fix în lăţimea de 30-40 de metri a celor mai înalte clădiri din New York. Sînt, însă, din ce în ce mai mulţi oameni care nu se mai lasă manipulaţi. YouTube e accesibil tuturor şi e plin de imagini şi mărturii care confirmă complotul.

Prinderea, împuşcarea şi aruncarea în mare (?!) a lui Osama Bin Laden este şi ea o poveste de adormit copiii, şi acele imagini au fost lansate în spaţiul virtual ca să se înţeleagă, odată pentru totdeauna, de către întreagă Planetă, că terorismul a fost învins!

Cît de proşti trebuie să ne creadă acei diligenţi, care fac astfel de înscenări grosiere, cît de spălaţi pe creier trebuie să fim ca să credem tot ce vor ei să credem?!

Uite că terorismul n-a dispărut odată cu „moartea“ lui Osama şi recentele evenimente tragice de la Paris au îndoliat lumea, iar întrebările au continuat şi vor continua să apară.

Franţa e în stare de război, ISIS, sau, după denumirea mai nouă, Daesh, e formată din foşti ofiţeri ai lui Saddam Hussein şi era limpede că aceştia vor reacţiona la intervenţia americanilor în Irak şi, mai ales, după moarte şefului lor.

Aceste grupări primesc finanţări din ţări foarte bogate, din Qatar şi din Arabia Saudită. Banii nu vin de la guvernanţi, ci de la companii puternice, care operează în aceste teritorii. Manipulările intervin şi la acest nivel, adevăraţii susţinători nu se afişează, ei întotdeauna stau în spatele acţiunilor unor tineri care sînt atraşi în numele religiei, ei trec la acţiune pentru acelaşi ideal şi produc haos. Povestea e mult prea complicată şi nu ne aventurăm în nisipuri mişcătoare, sînt alţii care cunosc mai bine şi care încearcă să vină cu explicaţii şi soluţii. Unul dintre ei este Roger Marion, un fost şef al luptei anti-teroriste din Franţa, care – după evenimentele din 13 noiemmbrie – a fost reactivat. El este foarte corect şi recunoaşte că întotdeauna se acţionează „a posteriori“, adică după ce s-a întîmplat nenorocirea. Ideal este să acţionezi înainte, să-i ai sub control permanent pe potenţialii terorişti, lucru care, în Franţa, se întîmplă de ceva vreme. El mai spune că legislaţia e bună, că există arsenalul juridic, legile le dau voie, dar doar în teorie se investeşte foarte mult, Serviciile de Informaţii sînt extrem de bine pregătite din acest punct de vedere, dar cînd să se treacă la acţiune, apar tot felul de disfuncţionalităţi. „Supravegherea e bună, protecţia la fel, dar atacul…?”, se întreabă, iritat, Roger Marion, care mai propune şi cartea de identitate biometrică, pentru controlul, în orice moment, al identităţii acelor persone vizate de potenţiale acţiuni teroriste.

Aceste discuţii şi măsuri se vor face întotdeauna cînd se întîmplă drame ca aceea de săpătămînă trecută, sau cea de la Clubul Colectiv: întotdeauna DUPĂ! Preventiv este important să se discute şi, mai ales, să se acţioneze. Preşedintele Hollande, înainte să bombardeze Siria, ar fi putut anticipa ce va urma. N-a făcut-o, iar consecinţele s-au văzut. O vară şi o toamnă întreagă am fost minţiţi că migranţii au motive serioase să fie bine primiţi, să vînture frontierele statelor europene cum vor ei, fără a fi măcar luaţi toţi în evidenţă. Sigur, printre ei au fost şi terorişti, dar se recomandă să nu se pronunţe acest cuvînt. Asta nu e manipulare? Ni se arătau taţi cu copii în braţe, cu ultimele modele de iPhone şi ceasuri Rolex la mînă, necăjiţi, săracii (!), sau tineri fără bagaje cu ei, doar cu un rucsac în spate, dar cine ştie ce ascundea acel rucsac?!

Era evidentă manipularea, cînd vedeam că toată lumea le plîngea de milă. Asta pînă acum cîteva zile, cînd, în sfîrşit, Angela Merkel şi François Hollande, după ce ne-au manipulat pe toţi şi au fost, la rîndul lor, manipulaţi, s-au trezit, se pare, şi încep să vadă şi ei pericolul. Dar e deja tîrziu, răul a fost făcut! Sînt aproape un milion veniţi în Europa… doar de la începutul acestui an! Şi ca întotdeauna, pentru greşelile conducătorilor plăteşte cetăţeanul, omul onest, care nu ştie decît să muncească şi care nu pune prea multe întrebări, şi rău face!

Ca să revenim la ce se întîmplă la noi, oferim doar o mostră de manipulare… Noul prim-ministru are parte numai de laude, presa e sclavă, puţine sînt canalele care mai dezvăluie şi părţile întunecate, însă ce face el acum, cu siguranţă că i s-a recomandat din cancelariile vestice, departe şi ele de a fi perfecte. Cioloş este marioneta lor, dar nu va recunoaşte niciodată că e manipulat! Are sarcini trasate şi cîteva idei fixe: mizează pe specialişti (cum or arăta ăia?) şi scoate din joc, cu bună-ştiinţă, o mare parte a clasei politice, partidele!

Sîntem de acord că ele trebuie să se reformeze, dar, în acest plin proces de reformare, neparticipînd în nici un fel la actul de guvernare, or să le apuce somnul. Inactivitatea produce somn adînc şi plictis!

O ţară adormită, anesteziată, condusă într-un plictis continuu – asta se vrea din parte celor care trag sforile! Soluţia?

DEŞTEAPTĂ-TE, ROMÂNE!, numai cu ajutorul SOCIETĂŢII CIVILE VEI REUŞI!

PETRE RĂCĂNEL,

preşedinte al Societăţii Civile Româneşti din România (FSCR)

COMENTARII DE LA CITITORI