MARCEL IUREŞ

in Lecturi la lumina ceaiului

Actor de film românesc, dar şi de Hollywood, fondatorul primului teatru independent din România: „Teatrul Act“, preşedintele Festivalului internaţional de film „Anonimul“, dar, nu în ultimul rînd, un voluntar implicat la Tãşuleasa Social. Dupã cum bine intuiţi, toate aceste titluri i se cuvin lui Marcel Iureş.

Probabil cã mulţi abordeazã palmaresul filmelor hollywoodiene în care acesta a jucat alãturi de actori mari, precum Brad Pitt, Morgan Freeman, Tom Cruise, George Clooney ş.a. Consider cã lucrurile esenţiale pentru un actor român ca acesta nu sînt în exclusivitate rolurile avute la Hollywood, sau acelaşi aer respirat cu Brad Pitt, ci, paradoxal, capacitatea de a nu cãdea pradã acestei industrii şi lumi superficiale, care, în cele din urmã, duce la un soi de perisabilitate şi complacere în crearea unei imagini şi menţinerea ei cu dinţii şi cu închinãri pãgîne, pînã la finalul carierei. Artiştii pe care-i are ţãrişoara noastrã, sau mai bine spus i-a avut, cãci majoritatea celor realmente profi au fugit cît au vãzut cu ochii din România, au blamat sistemul, ori lipsa fondurilor. În schimb, Marcel Iureş vine constant cu o notã de optimism în ceea ce priveşte „puştimea“, cum obişnuieşte sã sublineze mereu Cãtãlin Ştefãnescu. Mai precis, acesta crede în talentul românului, spunînd cã: „Are o forţã de a evolua remarcabilã“, iar aceastã puştime rãzvrãtitã are resursele necesare pentru a face orice în culturã şi în artã. Tot el apreciazã faptul cã „în cultura româneascã sînt probleme de management, eficienţã şi responsabilitate“, valorile neavînd o implicaţie în aceastã incapacitate organizatoricã. Dezvoltînd aceastã idee, menţionam la început cã pe lîngã actor mai este şi voluntar la o Asociaţie de Împãduriri, Tãşuleasa Social. De apreciat este cã Marcel Iureş are disponibilitatea de a împãrtãşi experienţele din cursul carierei lui profesionale, cît şi din viaţã, unor tineri dornici de a schimba România, nu doar prin plantatul unor copaci, cît şi prin plantatul unor noi idei în societatea actualã, bazatã pe bun-simţ şi responsabilitate. Un loc minunat, în care acesta îşi gãseşte mereu liniştea, joacã teatru în aer liber, amintindu-şi, astfel, de originile acestei arte şi pune cap la cap noi idei şi proiecte; un loc în care de-ar pleca, tot l-ar gãsi, visîndu-l.

Din punctul meu de vedere, este un mare român nu numai pentru reuşitele sale actoriceşti ieşite din sfera Europei, ci şi datoritã implicãrii şi responsabilitãţii de care dã dovadã, neluînd-o din loc, ci din contrã, rãmînînd pe cîmpul de luptã, alãturi de noi, cei care mai credem în voi, deşi mulţi dintre voi nu mai credeţi de mult în ei.

Manuela Dospina

COMENTARII DE LA CITITORI